Hírek

Állatorvosok tanácskoztak

2016. szeptember 28., 15:29

Az elmúlt évtizedekben jelentős változások történtek az állatorvosi hivatásban. Az aktuális helyzet értékelése, valamint a szakember utánpótlás is téma volt az állatorvosok lukácsházi tanácskozásán.

Állatorvosok tanácskoztak

A nyolcvanas évek végén még a legmagasabb presztízsű foglalkozások között tartották számon az állatorvoslást. Azóta a szakma jelentősen átalakult.

Bognár Lajos országos főállatorvos, helyettes államtitkár Földművelésügyi Minisztérium
„Az Állatorvostudományi Egyetem újbóli önállóvá válásával a cél, hogy legyen elegendő az országban. Azt gondolom, hogy most is van elegendő állatorvos az országban. Viszont vannak most is olyan szakterületek, ahol kevesen vagyunk, nem feltétlenül jó az eloszlása az állatorvosoknak. Sajnos vidéken okoz egyre több problémát.”

Kifejezett állatorvos hiányról Vas megyében sem beszélhetünk, ám az állattartás szerkezetének átalakulása következtében vannak területek, ahol nagyobb a szakemberek leterhelése.

Horváthné Sélley Erzsébet főosztályvezető, Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági Főosztály
„A nagy állat praxisban egyre kevesebben érdeklődnek, ott egyre nagyobb területeket kell ellátni. Eléggé elöregedett a nagy állat praxisban dolgozók állománya. A fiatalok meg inkább csak a kis állatokkal kívánnak foglalkozni, és hát bizony a hatósági vonalon is, az élelmiszer-higiénia területén, vágóhidakon nagyon meg kell becsülni a kollégákat.”

Az állatorvosi szakma ma is vonzza a fiatalokat. Az oktatás magas színvonalát mutatja, hogy az idén 440 pont kellett az állatorvostudományi egyetemre való felvételhez. Az viszont már elgondolkodtató, hogy az egyetemi hallgatók 80 százaléka nő, míg korábban 10-15 százalék volt ez az arány.