Hírek

Adventi hangulat uralkodik a szombathelyi Vásárcsarnokban

2015. november 25., 17:33

Széles a kínálat adventi koszorúkból és tartozékaiból, karácsonyi ajtó- és asztaldíszekből, de sokan visznek Mikulásvirágot is, ami többféle színváltozatban kapható. Az árak tavaly óta nem változtak számottevően.

Adventi hangulat uralkodik a szombathelyi Vásárcsarnokban

Koszorúk valódi- és műfenyővel, mohával, lila, fehér, piros gyertyákkal, szalagokkal díszítve. A klasszikus formákból a kisebbek 1100, a nagyobbak 1500-2000 forintba kerülnek. A legtöbb családban tartják magukat a hagyományhoz, és koszorú díszíti az ünnepi asztalt.

Horváth Józsefné
"Minden vasárnap, az elsőn egy, aztán kettő, aztán három majd négy. Minden vasárnap eggyel több gyertya ég."

Aki nem ragaszkodik a hagyományos koszorúhoz, új divat szerint készült ládás változatot is választhat állatfigurákkal, termésekkel és feliratokkal. Az arany, fehér és piros színek mellett a barna, türkiz és drapp is kelendő.

Bognár Hajnalka - eladó
"Egyre kevésbé divat szerintem a koszorú, de még mindig sokan keresik, mert olcsóbb, mint az új divat, ezek a ládák. Rusztikus jelleggel, rusztikus színekkel, szürke, fehér."

Az is minden szükséges alapanyagot megtalál a piacon, aki maga készítené el az adventi koszorút. Gyertyák már 120 forinttól, szalma alap 200 forinttól kapható. A lakások hagyományos ünnepi dísze a Mikulásvirág, amelyből a piros mellett fehér, és csillámporral szórt változatot is kínálnak az árusok. A kisebbek ára 490, a nagyobbaké 890 forint. A hozzáértők azt mondják, a Mikulásvirág a hűvös helyet szereti és a sok vizet.

Népszerűek a karácsonyi ajtódíszek is hóember, Mikulás, angyalka és fenyőfa figurákkal. Ezek jellemzően természetes anyagokból, fából, fűzfavesszőből készülnek.

Endrész Györgyné - üzletvezető
"A forgalom még ezután fog növekedni, most még csak nézegetnek, de már sok vevő elcsábul, és szépen válogatnak. Ezen kívül nagy az igény a gyertyafélékre."

Hétvégén lesz advent első vasárnapja, sokan mégis csak a karácsony előtti utolsó héten szerzik be a lakás ünnepi díszeit.