Hírek

Add a kezed! - Kiállítás és szakmai programok a Szociális Hét keretein belül

2019. április 24., 15:09

Add a kezed - ezzel a mottóval hívják fel a szociális hét szervezői a figyelmet a hajléktalanság problémájára, és az erre adható társadalmi válaszokra. Nemcsak az ellátórendszer, hanem az egymás mellett élő emberek is sokat segíthetnek a gondok enyhítésén - hangzott el a kiállítás-megnyitóval egybekötött szakmai programon.

Add a kezed! - Kiállítás és szakmai programok a Szociális Hét keretein belül

Húsz, fedél nélkül élő ember portréjával nyílt kiállítás az Agora Savaria Filmszínház aulájában, az idei Szociális Hét alkalmából. A képek az elmúlt években készültek a szombathelyi utcán és a hajléktalanszállón. Az arcokat egy fotózással is foglalkozó szociális munkás örökítette meg, azért, hogy szembesítse a fejét elfordító társadalmat ezzel a problémával.

Asbóth Mária - vezető, Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szombathelyi Csoportja
“Érdekes, ahogy a mai világ viszonyul a hajléktalanokhoz. Ez gyakorlatilag azt hiszem a Bexter kiállítása egy érzékenyítő program arra nézve, hogy egy kicsit a masszából kiemeljük, az arc nélküli masszából kiemeljük az embereket.”

Sok képhez tragikus történet fűződik.

Vass Péter Bexter - fotós, szociális munkás
“Ahány arcot itt látni, mindegyiknek külön sorsa van, külön története, és némelyiknek nagyon szomorú. Az itt kiállított képeknek egy részén, akik szerepelnek, már nincsenek közöttünk.”

A 23. Szociális Hét megnyitóján Puskás Tivadar polgármester a közösség erejéről beszélt, és a város szociális intézményhálózatát, a benne dolgozók munkáját méltatta. Köszöntőt mondott Koczka Tibor alpolgármester is, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy az ellátórendszer nem képes minden rászorulón segíteni, ezért jó, ha a szomszédok, az utcabeliek is odafigyelnek egymásra.

Az esemény szervezője idén a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft., az ő küldetésük határozta meg a felkarolt témát.

Németh Klára - ügyvezető igazgató, FÉHE Nonprofit Kft.
“Az egész éves programjainkat végigkíséri az érzékenyítés témája, ezáltal a szociális hét során szervezett programjaink zöme is a hajléktalanellátás köré épül.”

Ezért volt a nyitónap kiemelt vendége Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke, aki személyes hangú előadásában nyomorúságról, hajléktalanságról, társadalomról beszélt a közönségnek.