Hírek

A tavaszi fagy jelentős károkat okozott az almatermésben

2021. július 27., 13:53

Sikeresen zárult a Szedd magad meggyszezon a Szinese Majorban, ahol alkalmanként  több kilogrammnyit szedtek a családok. Az alma azonban kevésbé ígéretes. A tavaszi fagy jelentős károkat okozott: a tavalyi termésnek mindössze ötödére számít a Szombathely közeli ültetvény gazdája. A gomba is támadja a gyümölcsfákat.

 

A tavaszi fagy jelentős károkat okozott az almatermésben

Meggylé készül a maradék gyümölcsből - véget ért a “szedd magad” akció a Szinese majorban. Ez a néhány ládányi mennyiség a fák tetején maradt fent, nem érték el a vásárlók, úgy rázták le, hogy ne vesszen kárba. A meggytermés szépen alakult, nagyszemű, édes gyümölcs termett.

Janzsó László - családi gazdálkodó - Szinese Major
“Minden nap, minden nyitvatartási napunkon nagyon sokan voltak, de én azt gondolom, hogy mindenki elégedetten tudott távozni: átlagosan olyan 10-20 kilót szedtek az emberek, befőzésre, szörpnek nagyjából.”

A majorban ősszel almával várják majd a vásárlókat, nagyobbak a gyümölcsök, mint általában ilyenkor. Ez azonban azt jelenti, hogy kevesebb lesz a termés, mint máskor, ráadásul a nagyobb alma kevésbé áll el. A tavaszi fagy jelentős károkat okozott az ültetvényben.

Janzsó László - családi gazdálkodó - Szinese Major
“Tavasszal nagyon nagy fagykár volt, és ezért talán egy ötödnyi  termés várható, mint ami normál esetben lenne, úgyhogy ebből a szempontból nagyon gyenge lesz ez az év, nem tudom, hogy árakban hogyan fog alakulni, ezt tavaly egy jobb ár valamelyest kompenzálta, idén meg még nem tudjuk, hogy mi lesz ár szempontjából.”

A szárazságtól a majorban nem tartanak, hiszen ez egy öntözött ültetvény. A jégkártól háló védi a gyümölcsfákat. A gombás betegségektől idén kicsit jobban kell védeni az almát, mint tavaly - az időjárás most ennek a problémának kedvez.