Hírek

A tavalyinál szerényebb körülmények között szervezték meg az ünnepi könyvhetet Szombathelyen

2013. június 07., 18:32

A könyvudvart ezúttal a mozi árkádjai alatt alakították ki, ahol a könyvújdonságok mellett olvasást népszerűsítő programok várták a gyerekeket és az érdeklődő felnőtteket.

A tavalyinál szerényebb körülmények között szervezték meg az ünnepi könyvhetet Szombathelyen

A szállást kérő róka történetét is meghallgatták a gyerekek a zsúfolásig telt moziban, ahol délelőtt diafilmeket vetítettek az óvodásoknak. Ők még nem tudnak olvasni, mégis szeretik a könyveket.

Makarenkó Balázs
Mit olvasnál el, ha tudnál olvasni? - Elolvasnám a magyar népmeséket, meg a Sam, a tűzoltót, a Hupikék törpikéket, ennyit.

Klement Kristóf
Mikor szoktak neked mesélni? - Minden este, amikor elalszom, mert anélkül nem nagyon tudok elaludni.

Az otthoni, lefekvés előtti mesemondás Bálint Éváéknál sem marad el.

Bálint Éva színész
Az biztos, hogy szerepet játszik benne, hogy az ember mesét mond nekik vagy olvas, és ha látják a szülőktől, hogy ők is olvasnak, akkor valószínű, hogy ez hatással lesz rájuk.

"Akkor aztán felállt az ősz emberke, kinyitotta a lakatokat és kijött hozzájuk. Nem szólt egy szót sem."

Az idei könyvünnepet szervező Berzsenyi Könyvtár papírszínházzal is népszerűsítette a meséket és az olvasást. Az egyszerre látható és hallható történetet a felnőttek is érdeklődve figyelték. A szombathelyi könyvkereskedők az idén nem pakoltak ki, a könyvudvarban csak a könyvtárellátó standján lehetett válogatni a régi és a frissen megjelent kiadványokból.

Vajda Judit
Mindenféle könyvet szeretek, de most Eszterházy Péter könyvéért jöttem, mert tudtam, hogy most egy új könyve fog megjelenni, történelmi könyvek és esetleg új regények.

Németh Tiborné
Mindent olvasok, most Boldizsár Ildikó mesekalauzát vásároltam meg, ez lélekgyógyító mesék magyarázata, hogyan kell az ember sorsfordulóin történteket a mesék segítségével átélni

A könyvhétre több sikerszerzőnek, köztük Berg Juditnak és Csukás Istvánnak is jelent meg gyermekkönyve. A legtöbben ezeket és a kortárs irodalom újdonságait keresték, amelyek a fiatalok körében is népszerűek.

Pallósiné Toldi Márta igazgató, Berzsenyi Dániel Könyvtár
Leginkább a népszerű irodalom, a bestseller jellemző, ugyanakkor a mai kortárs irodalom is jelen van, Grecsó krisztián, Tóth Krisztina, vagy Finy Petrának két könyve is, előjegyzések vannak rá a könyvtárban.

A legfrissebb felmérések szerint Magyarországon átlagosan mindössze 7 percet olvasnak könyvet az emberek. Pedig a választékra nem lehet panasz: évente 11 ezer-féle kiadvány jelenik meg a verseskötetektől az ifjúsági irodalmon át a tudományos szakkönyvekig.