Hírek

A szombathelyiek is megjelölhették a megújuló Éva-malom homlokzatára kerülő téglákat

2020. augusztus 05., 18:55

Nevek, aláírások, rajzok, szimbólumok kerültek azokra a nyers téglákra, amiket később a Schrammel-gyűjteménynek helyet adó új múzeum homlokzatába építenek be. A pecsételő akcióban közéleti személyiségek, művészek, sportolók és civilek is részt vettek. 1800 egyedi tégla díszíti majd az egykori Éva-malmot, ahová Schrammel Imre Kossuth-díjas keramikus életműve kerül.

A szombathelyiek is megjelölhették a megújuló Éva-malom homlokzatára kerülő téglákat

A barátságtalan időjárás miatt az eredetileg szabad térre tervezett programot a Városháza aulájában tartották meg. Sokan eljöttek, hogy ellássák kézjegyükkel a téglákat. Nemény András polgármester köszöntötte a jelenlévőket, és méltatta Schrammel Imre művészetét.

"Schrammel Imre a valódiban dolgozik, az igazat mutatja meg a műveiben, köszönet jár érte, hogy ezt az életművet Szombathelyre helyezte és nekünk adományozta."

Az új múzeum kialakításáról 2015-ben született egyezség, arra a Modern Városok Programban 280 millió forint támogatást kapott a város. Puskás Tivadar, a város korábbi polgármestere szívügyének tekintette, hogy Schrammel Imre alkotásai méltó helyre kerüljenek.

"Szombathely mindig büszke volt szülötteire, Szombathely büszke Szent Mártonra, és Schrammel Imrére."

A kerámia az igazmondás anyaga - mondta köszöntőjében Schrammel Imre. A Vas megyéhez ezer szállal kötődő művész 111 alkotását adta szülővárosának. Hangsúlyozta, örül, hogy művei itthon maradnak, mert külföldön nem értik meg őket.

Schrammel Imre - keramikusművész
“A legkorábbi időktől kezdve a tegnapelőtti munkákig mindenből van itt. A földből készíteni dolgokat az embert bizonyos fajta gondolkodásra és fegyelemre készteti, mert a föld az élő anyag maga."

Az első téglákat Nemény András és Puskás Tivadar látták el aláírásukkal és a város címerével. Az egyedi pecsételőket Veres Gábor szobrászművész előre elkészítette. Később sokan mások is karcolhattak a nyers téglákba - szignókat, rajzokat, szimbólumokat. Szabó Tibor a családját örökítette meg.

Szabó Tibor - színművész
"Nagyszerű érzés, nagyszerű kezdeményezés, és ha az ember a maga múlandóságára gondol, plusz jól eső dolog, hogy valahogy nyomot hagyhatok a városban, amely befogadott, amelynek köszönhetem, hogy itt lehetek."

Kiss Márton - zongoraművész
"Természetesen egy kicsit a zenét próbáltam belevinni, egy kis személyes élményt, a zongorának a rajzolatát jelenítettem meg a téglámon."

Délután fél 6-ig várták a szombathelyieket pecsételésre, bárki otthagyhatta kézjegyét a nyers téglákon. Maga Schrammel Imre is megjelölt néhányat.  

A téglákat kiégetik, majd beépítik az egykori Éva-malom homlokzatába. Az új múzeum megnyitását a művész 87. születésnapján, októberben tervezik.