Hírek

A szombathelyi vendéglátás története az Életünkben

2020. január 29., 14:07

A szombathelyi vendéglátás történetét bemutató tematikus számmal jelentkezett az Életünk folyóirat - a decemberi lapszámot kerekasztal-beszélgetés keretében mutatták be a Berzsenyi Dániel Könyvtárban.

A szombathelyi vendéglátás története az Életünkben

Az Életünk tematikus száma Szombathely vendéglátásának történetét öleli fel az 1800-as évektől egészen a rendszerváltásig. A folyóirat úgy épül fel, akárcsak egy étlap. Az előételek és főételek közé olyan nagy múltú vendéglők kerültek, mint a Pannonia, a Hungária vagy a Derkovits étterem.

Szalainé Bodor Edit - igazgatóhelyettes, Berzsenyi Dániel Könyvtár
“Vannak a kis savanyúságaink, ezek ilyen híres bűnesetek, vagy olyan negatív hírek, amikor mondjuk horogkeresztes vendéglő nyílt Szombathelyen. Akkor a desszertek, a pikáns részei a kiadványnak, ugye például, amikor Japán mulató étterem nyílt Szombathelyen, vagy megnyílik a Hungária szállónak a  büféje és fillérekért árulnak kávét illetve forralt bort. ”

A forrást a könyvtár dokumentumai, cikkek, képeslapok, fényképek mellett Horváth József és Spiegler Tibor helytörténeti kutatók magángyűjteményének darabjai adták.

Spiegler Tibor - helytörténeti gyűjtő
“Amit nagyon szívesen adtam oda és örülök, hogy a közönség megismerheti, például a vasúti restit, amelyiknek híre volt, neve volt, nagyon jó konyhája volt, és ennek volt egy terasza a vágányok felől. Én még gyerekoromban voltam ott a szüleimmel ebédelni,  varázslatos világ volt egy gyerek számára. ”

A lapszámbemutatón elhangzott: korábban a  vendéglők, közösségi terek is voltak. Folyóiratokat, hírlapokat járattak. Eszmét lehetett cserélni, és elengedhetetlen volt a zene.

“Egy közösségi hely volt a faluban, az úgynevezett kocsma.”

A lapban szereplő egykori vendéglők, kiskocsmák, talponállók nagy része ma már nem üzemel. Ezekkel kapcsolatos emlékeiket és saját történeteiket is megosztották a hallgatósággal a kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Pammer István, Végh Lajos,  Végh András valamint Kiss Ervin vendéglátósok. Bajzik zsolt levéltáros pedig a kocsmák, csárdák világába kalauzolta el a résztvevőket.