Hírek

A szombathelyi tűzoltó laktanyát járhatták be a Jászai utcai Közösségi Tér programjainak látogatói

2024. január 17., 22:21

A szombathelyi tűzoltó laktanyát járhatták be a Jászai utcai Közösségi Tér programjainak rendszeres látogatói hétfőn. Az érdeklődők megismerhették az épület történetét, és megtekinthették az oltások során használt járműveket, felszereléseket.

A szombathelyi tűzoltó laktanyát járhatták be a Jászai utcai Közösségi Tér programjainak látogatói

Mintegy harminc érdeklődő érkezett a szombathelyi tűzoltólaktanyához hétfőn, hogy körbevezessék őket az épületben. A Jászai utcai Közösségi Tér honlapján meghirdetett eseményre néhányan a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ t által működtetett idősklubokból is csatlakoztak.

Balogh Eszter - szóvivő, Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

“Elég gyakran szoktak hozzánk olyan kéréssel fordulni, hogy szeretnék csoportosan megtekinteni a laktanyát akár itt Szombathelyen, akár bármelyik hivatásos tűzoltóparancsnokságon itt a vármegyében. Ezt előszeretettel gyermekek, iskolások, középiskolások, óvodások szokták választani ezt a lehetőséget, azonban a mai napon többségében nyugdíjasok látogattak el hozzánk ide a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltóparancsnokságra.”

A látogatóknak Egyed László tűzoltó alezredes mesélt a szombathelyi tűzoltóság történetéről.

Egyed László - tűzoltósági felügyelő, Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség

“A Szombathelyi Tűzoltó Egyesület, az önkéntes tűzoltó egyesület az 1872-ben alakult, és ez a város egyik legrégebbi egyesülete, mint társadalmi szerveződés.”

Az érdeklődők sok más érdekesség mellett megtudták például, hogy régen a mentőszolgálatot is a tűzoltók látták el, és hogy a tűzoltólaktanya az 50-es években épült.

Piroska Lászlóné

“Nekem tetszik, amit látok, és alig várom, hogy megismerjem az összes többi részét ennek a tűzoltóságnak. Érdekes volt az előadás, amit az úr adott nekünk, úgyhogy köszönjük szépen!”

Az emeleti csapatemlékhelyen régi felszerelések és dokumentumok várták a látogatókat, a gyerekek pedig felpróbálhatták a különféle tűzoltó sisakokat. A körbevezetés a szertárban ért véget.