Hírek

A Szent Márton-kultusz a magyarországi szellemi kulturális örökség része

2023. november 10., 12:48

Szombathely új szabályozási tervéről és a szentkirályi bölcsőde építési projektről tárgyalt rendkívüli ülésén a közgyűlés csütörtökön. A napirendi pontok előtt ünnepélyesen átadták a tanúsítványt, amely elismeri, hogy a Szent Márton-kultusz a magyarországi szellemi kulturális örökség része.

A Szent Márton-kultusz a magyarországi szellemi kulturális örökség része

Márton-énekek és liturgia, novemberi libalakoma, újbor kóstolás, pásztorjárás, rétes sütés - számos hagyomány kapcsolódik Szent Márton alakjához, melyek generációkon át öröklődnek, ma is élnek, és részei a novemberi jeles nap körüli eseményeknek. Márton a keresztény világ egyik legnagyobb és legismertebb szentje. Nem volt vértanú, élete példája tette méltóvá a tiszteletre. Magyarországon számos település viseli nevét, templomokat szenteltek neki. (megyéspüspök beszél) Már Szent István is az ő zászlaja alatt vonult csatába - erről beszélt a sajtótájékoztatón a megyéspüspök. Hangsúlyozta, nem mi őrizzük az értékeinket, azok őriznek minket - ezek a mi gyökereink.

Székely János - megyéspüspök
"Pannonhalma mellett a legjelentősebb hely Magyarországon, ahol Szent Márton emlékét őrizzük, nyilvánvalóan Szombathely. Itt van a szülőhely."

Szent Márton magyarországi kultusza méltó rá, hogy a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére kerüljön, így döntött szeptember közepén a Szellemi Kulturális Örökség Magyar Nemzeti Bizottsága. A tanúsítványt be is mutatták a sajtóeseményen. Orbán Róbert elmondta, egy évig tartott a jelöléshez szükséges dokumentáció elkészítése, összegyűjtése, fókuszálva a szent tiszteletének hazai sajátosságaira.

Orbán Róbert - vezető, Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa
"Mi ezt négy részre osztottuk, egyrészt a szülőföld öröksége, ami a 700-as évekig visszavezethető, aztán a magyar történeti örökség, az egyházi örökség, és a legnagyobb tétel a néphagyományok, szokások, ami nagyon szerteágazó."

A Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén 52 tétel szerepel, köztük a kőszegi Szőlő Jövésnek Könyve, a magyarszombatfai fazekasság és a rábavidéki szlovének rönkhúzása mint vasi kötődésű elem. Mostantól a Márton-kultusz is a lista része.

Illés Péter - főmuzeológus, Szellemi Kulturális Örökség Vas vármegyei referense
"Ez nem egy szokványos örökségelem, nagyon komplex. Nem egy falusi, helyi közösségi hagyomány, nem is térségi, hanem sokkal átfogóbb. Visszavezet az európai kereszténységhez, lelkiségéhez, a vallásosságához és a hagyományvilágához is. Egyszerre fontos a tudományos feltárása, éltetése, a közösségi hagyományok, sőt, a turizmus is."

"Nincs már segítő, ki fogná kezem."
A sajtótájékoztatón Márton-énekeket adott elő a Szent Márton Kórus, majd bemutatták a jelölési dokumentációhoz csatolt, a kultusz eredetéről és ma is élő elemeiről szóló negyedórás filmet, amit a Szombathelyi Televízió készített.