Hírek

A Savariai Iseum Terra Sigillatái

2023. november 21., 14:00

Az Iseum-kutatások során előkerült legszebb, legfontosabb terra sigillata kerámialeleteket ismerhetjük meg Gabler Dénes új kötetében, amit hétfő délután mutattak be az Iseumban. A jó minőségű, díszes edényeknek hatalmas piacuk volt a római korban, ráadásul készítőiket is ismerjük.

A Savariai Iseum Terra Sigillatái

Gabler Dénes régész egykori tanítványai és történelem iránt érdeklődők érkeztek az Iseumba hétfőn délután, ahol bemutatták A Savariai Iseum Terra Sigillatái című könyvet. A szerzőt és a kiadványt Sosztarits Ottó intézményvezető-helyettes méltatta, majd Bíró Szilvia mutatta be a projektet, amelynek keretében a katalógus megszületett. A múzeum célja, hogy megismertessék az újabb kutatásokat az érdeklődőkkel.

Bíró Szilvia - régész, muzeológus, Iseum Savariense

"Van nekünk egy új pályázatunk, egy új projektünk, ami két éve indult és még nagyjából két-három évig fog tartani, ez a Nemzeti Fejlesztési Kutatási Innovációs Hivatalnak az egyik programja, amin mi vidékiként és múzeumként sikerült annak idején nyernünk, ez egy nagyon nagy szó volt, és gyakorlatilag ez a projekt ez lehetővé teszi azt, hogy az Iseumnak az ilyen jellegű szakmai anyagát, az adósságunkat a szakma felé ha lehet így szabad mondani egy kicsit törlesszük, és ennek keretében fognak megjelenni további kötetek."

A terra sigillaták finom anyagból készült, jó minőségű edények, gyártásuk Kr. e. 2-ik században kezdődött. Általában élénk korallpiros színűek és fényes felületűek. Voltak olyanok, amiket gazdagon díszítettek, de több vésett edényt is feltártak. Nagyon kedveltek voltak az ókorban, óriási piaca volt, még Indiába is eljutottak. A kutatás azért kedveli a sigillatákat, mert jól datálhatóak, azt is végig lehet követni általuk, hogy egy adott időpontban milyen irányú volt a kereskedelem. Készítőiket is ismerjük, ugyanis az edényeket bélyegekkel látták el. Gabler Dénes már hosszú évtizedek óta kutatja a sigillatákat, Szentléleky Tihamér Iseum-feltárásában is részt vett.

Gabler Dénes - régész, egyetemi tanár

“Körülbelül 5000 sigillata került elő az Iseum feltárásai után, ebben már benne van Szentléleky Tihamérnek a korábbi években végzett ásatási anyaga is, ebből hát, miután még folyamatban van a munka, nem az összeset, csak mondjuk a 85%-át ismerem, és tételesen 132 tételt mutatok be, de ez minden műhelykörzetnek a jellegzeteségeit, fontosabb darabjait tartalmazza.”

A katalógus fontos adalék a római korral foglalkozó régészek számára, hogy jobban megismerjék a kor edényművességét. A pályázati program keretében további kötetek jelennek meg, amelyek az Iseumban előkerült leleteket veszik sorra.