Hírek

A Prima Primissima díjátadó jelöltjei

2010. november 04., 13:04
Újra keresik a Prímákat. Vas megyében is három kategóriában választják meg a legjobbakat. A Prima Primissima országos díjakat 2003 óta adja át a Demján Sándor által létrehozott alapítvány.

Az elismerést a vállalkozók adományozzák a kultúra, oktatás és tudomány legjobbjainak.  2005-től megyénként is kiosztják a díjat. A Vas Megyei Prima-Díj átadási ceremóniája november 12-én Kőszegen 15 órakor lesz. Kategóriánként 3 jelölt közül választ a Vállalkozók Országos Szövetsége Vas megyei elnöksége. Az idei kőszegi díjátadón Demján Sándor is rész vesz. A kategória győztesek 1 millió forinttal lesznek gazdagabbak, míg a jelöltek 100-100 ezer forint díjazásban részesülnek. Idén is lehetőség lesz közönségszavazatok leadására a Vas Népe segítségével. A közönségdíjas jutalmazásáról Szombathely Megyei Jogú Város Polgármestere, Dr. Puskás Tivadar gondoskodik.

A 2010. évi Vas megyei Prima-Díj jelöltjei


1.Tudomány kategória:
Prof. Dr. Széll Kálmán sebész
Prof. Dr. Cholnoky Péter gyermekgyógyász
Dr. Korcsmár József kézsebész

2.Kultúra és művészetek kategória
Jordán Tamás színművész, a Weöres Sándor Színház igazgatója
Savaria Szimfonikus Zenekar, Mérei Tamás igazgató
Kőszegi Város Fúvószenekara, Bakos György elnök

3.Oktatás és közművelődés:
Horváthné Kutasi Mária, a Jurisich Miklós Gimnázium igazgatója
Sabáli László zeneszerző, zenetanár
Horváth József atya, pápai prelátus

 

 

                                             A jelöltek szakmai önéletrajza

   Dr. Korcsmár József - kézsebész

  

korcsmarjozsef.jpgSzakmai képesítés: sebész-, balesetsebész, kézsebész szakorvos

Születési hely, idő: Vasas, 1952.03.21.

Anyja neve: Papp Irén

Iskolák: Diploma: 1976. POTE általános orvos

Szakvizsgák: l981. október sebészet
1984. május traumatológia
1994. december kézsebészet

Társasági tagság: - Magyar Traumatológus Társaság (MTT) tagja

  • MTT vezetőség tagja / 2000-2006./

  • Magyar Kézsebész Társaság (MKT) tagja

  • MKT vezetőség tagja / 2001-jelenleg is/

  • Osztrák Balesetsebészeti Társaság tagja

  • Magyar Orvosi Kamara tagja- megalakulása óta

Szombathely Városi Elnök 1994-2002.


Munkahelyek: 1976. 10. 01- 2008. 09.30.

Vas Megyei Markusovszky Kórház

Baleseti Sebészeti Osztály 1976-2006.

Kézsebészet 2006-2008.

2006. 02.01- jelenleg is

MÁV Egészségügyi Központ Szombathely Rendelőintézet,

2008.10.01- jelenleg is

Sárvár Önkormányzati Kórház –Egynapos Sebészet


Nyelvismeret: német középfok 1997


Oktatás: Egészségügyi Szakközépiskolában 1981-től jelenleg is

Egészségügyi Főiskola Védőnői szakán 1990-2006.

Előadások, publikációk:

Országos- vagy nemzetközi konferencián előadás: 33

Közlemény: 13

Főiskolai jegyzet: 1 /traumatológia fejezet/

Markusovszky Pályázat 5, díjazott 3


Elismerések: 1977: Egészségügyi Miniszteri Dicséret

1984: Minisztertanács Kiváló Munkáért díj

1986: Minisztertanács Kiváló Társadalmi Munkáért díj

1994: Szombathely Egészségügyéért Díszoklevél

1995: Markusovszky Kórház Igazgatói Dicséret

1999: Vas Megye Önkormányzat Sport Emlékplakett

2004: Szombathely Egészségügyéért Díj

2006: Vas Megye Sportjáért Emlékplakett

2009: „Pro Sanitate Savariae” Életműdíj

 


Horváth József - atya, pápai prelátus

horvathjozsef.jpgSzül. Zalaszentgrót, 1935. április 5. T.: a győri Püspöki Hittudományi Főiskolán szerez diplomát, pappá szentelik (1960), hospitáció a Bambergi Egyetem felnőttképző szakán. Tu.: Németország, Svájc, Ausztria. M.: Szentgotthárd-Rábakethelyen (1960-62), Pákán (1962-66), Celldömölkön (1967-71), Zalaegerszegen (1971-73), Szombathelyen a Szent Márton templomban káplán (1973-77), 1977-től a Kálvária templom önálló lelkésze. 1992-től a Katolikus Továbbképző Intézet (jelenleg Martineum Felnőttképző Akadémia igazgatója, 1993-tól a Nyugat-magyarországi Katolikus Ifjúsági Régió vezetője. Ké.: 1987-től a Magyar Katolikus Püspöki Kar Felnőttképzési Bizottságának tagja, Szombathelyi Egyházmegye Ifjúsági referense. 1989-től a magyar katolikus felnőttképzés képviselője a Katolikus Felnőttképzés Európai Szövetségében (FEECA). 1994-től a Szövetség alelnöke, 1997-től a Szövetség Keleti Plattformja Titkárságát vezeti. 1994-1996 között a Katolikus Ifjúsági és Felnőttképzési Szövetség (KIFE) elnöke, 2000-től elnökségi tagja. K.:1991-ben a szombathelyi Éhen Gyula Kör által adományozott Az Év Embere díj. 2000-ben Őszentsége II. János Pál pápa pápai prelátusnak nevezte ki.

 

Horváthné Kutasi Mária - igazgató, Jurisich Miklós Gimnázium

horvathnekutasim.jpgHorváthné Kutasi Mária a szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnáziumban érettségizett 1972-ben, majd 1977-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetemen matematika-fizika szakos középiskolai tanári oklevelet szerzett. 2001-től pedagógus szakvizsgával rendelkezik (közoktatás - vezető).

Első és egyben egyetlen munkahelye a kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium, ahol 1990-től igazgatóhelyettesi, majd 1999-től igazgatói munkakört tölt be. Horváthné Kutasi Mária tanári mivoltát a nagymértékű empátia és tolerancia jellemezi. A fiatal kollégák szakmai mentoraként sokat tett azért, hogy a gyakorlatban is elsajátítsák a középiskolai pedagógiai munka lényegét. Szakmai tudása, hivatásszeretete, munkafegyelme és célorientáltsága minden munkakörében és feladatában a maximális teljesítmény elérésére ösztönözte. Diákjai hagyományosan jó teljesítményt nyújtanak tanulmányi versenyeken, illetve az érettségi vizsgán. Különösen büszke azokra a volt diákjaira, akik hivatásul választották a nevelő-oktató munkát. Szakmai teljesítményéért és az általa oktatott tantárgyak népszerűsítéséért 2002-ben Ericson-díjban részesült.

Igazgatói előkészítő munkája során indulhatott el a Jurisich Miklós Gimnáziumban a magyar-angol két tanítási nyelvű oktatás. Tíz évvel ezelőtt a tantestülettel együtt sikeres pályázatot nyújtott be az Oktatási Minisztériumba, melynek elnyerésével a kőszegi gimnázium – Vas megyében egyedüli módon – bekapcsolódhatott az Arany János Tehetséggondozó programba. A nevelőtestülettel közösen, szintén elsők között, indította el az angol nyelvi előkészítő évfolyammal induló gimnáziumi képzést, intenzív idegen nyelvi és emelt szintű informatikaoktatással. Irányítása alatt lehetővé vált a horvát kisebbségi nyelvoktató programba történő bekapcsolódás is. A helyi és szülői igények szerint folyamatosan alakította a gimnázium speciális csoportjainak szerkezetét, támogatva az egyes pedagógiai kísérleteket is (biológia-kémia tagozat, Utazás és Turizmus tantárgy oktatása, bekapcsolódás a Pénziránytű Iskola-hálózat munkájába). Szívén viseli az intézmény hagyományainak ápolását, kapcsolattartást az egykori diákokkal és tanárokkal. Az iskola működésének fontos partnere a közös igazgatású kollégium. A kollégiumi tennivalók irányításában a megértés, illetve a mindenek feletti diákközpontúság jellemzi. Igazgatói ars poétikája: “a szeretetteljes szigor” kifejezésben fogalmazható meg. Vallja, hogy sikeressé tenni egy nevelési-oktatási intézményt csak a benne dolgozó jól képzett, gyermekszerető, megújulásra mindig kész nevelőtestülettel lehet.

 

Jordán Tamás -színművész, a Weöres Sándor Színház igazgatója


JordanTamas.jpgKossuth- és Jászai-díjas színművész, rendező, érdemes művész. 1943-ban született Győrben. 1961-től 1970-ig az Universitas Együttes, 1972-től 1977-ig a 25. Színház, 1977-től 1980-ig a Várszínház, 1980-tól 1991-ig a kaposvári Csiky Gergely Színház színésze volt. 1991-től 2002-ig a Merlin Színházat vezette, 2003-tól 2008-ig a Nemzeti Színház élén állt.1991-től rendezőként számos darabot állított színre, köztük olyan sikeres előadásokat, mint Fassbinder: Petra von Kant keserű könnyei (Merlin Színház), Goldoni: Karneválvégi éjszaka (Merlin Színház), Móricz Zsigmond: Úri muri (Merlin Színház) és Rokonok (Radnóti Színház), Beckett: Végjáték (Komédium Színház), Caragiale: Zűrzavaros éjszaka (Radnóti Színház), Sternheim: A bugyogó (Radnóti Színház), Füst Milán: Máli néni (Radnóti Színház), Csiky Gergely: Buborékok (Nemzeti Színház), Caragiale: Farsang (Nemzeti Színház), Erdman: Az öngyilkos (Nemzeti Színház), Sánta Ferenc: Az ötödik pecsét (Nemzeti Színház), Csehov: Cseresznyéskert (szombathelyi Weöres Sándor Színház), Molière: Scapin furfangjai (szombathelyi Karneválszínház). Feydeau: A tartalék tartalékos (szombathelyi Karneválszínház) 2008-ban a szombathelyi Weöres Sándor Színház alapító igazgatójává nevezték ki, így lehetősége nyílt arra, hogy létrehozza Vas megye első állandó színtársulatát, valamint megvalósítsa régóta tervezett színházeszményét, mely szerint a teátrumnak az adott térség agórájává kell válnia, tehát közéleti fórumként, szellemi műhelyként és művészeti intézményként egyaránt kell működnie.

Kőszeg Város Fúvószenekara


koszegfuvos.jpgÍrásos anyaggal bizonyítható, hogy Kőszeg Város Fúvószenekara Magyarország egyik legrégebben, folyamatosan működő együttese. Az alapítás éve 1866-ra tevődik, amikor is a Kőszegen állomásozó cseh dragonyos lovasezred zenekarát feloszlatták, hangszereiket, hangjegyfüzeteiket és egyéb zenei felszerelésüket eladták. A zenekar teljes felszerelését Nykodém János egyházi karnagy vette meg. Az azóta eltelt 144 évben a zenekar megszakítás nélkül ápolja és építi a fúvószene hagyományait. A repertoárjukon találhatók klasszikus fúvószenei (polkák, indulók...),- komolyzenei (Bach, Liszt, Bartók), ill. szórakoztató könnyűzenei művek is. A zenekar több rangos fesztiválon, karneválon képviselte Kőszeget, Vas megyét és Magyarországot. A legjelentősebb szerepléseik közé tartozik a Nizzai Virágkarneválon való részvétel, valamint a Debreceni Virágkarneválon aratott nagy siker. Az együttes minden év tavaszán egy egész estét betöltő hangversennyel zárja le az őszi-téli felkészülési idejét, melyen minden alkalommal teljesen új műsor kerül bemutatásra. A közönség kötetlenebb szórakoztatását szolgálja az évi két bál, melyek a farsangi időszakban illetve Katalin napján kerülnek megrendezésre. A szakmai fejlődést, tapasztalatcserét szolgálja a Kőszegi Szüret – Nemzetközi Fúvószenekari Találkozó, melyre a testvér és partnerzenekarok kapnak meghívást. A rendezvények során három napon keresztül 10-15 zenekar szórakoztatja a fúvószenét kedvelő közönséget. Kőszeg Város Fúvószenekara minősítései során minden alkalommal a legmagasabb fokozatú elismerést kapta mind a hazai mind a külföldi versenyeken egyaránt. 1979-től 2009-ig az együttes művészeti vezetője Csárics Sándor karnagy volt, 2009. december 3. óta a zenekar választott karnagya Szilágyi Miklós. Az együttes alapítványi formában működik, melynek elnöke 1990. óta Bakos György. Kőszeg Város Fúvószenekara 2011-ben három napos fesztivállal ünnepli fennállásának 145. évfordulóját.

 

 Dr. Széll Kálmán Ph.D. ny.o.v.főorvos, c. e. docens, emeritus főiskolai tanár


szellkalman.jpgSzemélyi adatok született 1926 május 29.-én Herényben (ma Szombathely), a.n. Németh Márta. Lakás: Szombathely, Szent Imre herceg utca 100/a. Nyugdíjas oszt. vez. főorvos, c. egyetemi docens, emeritus főiskolai tanár. Nős (1957), felesége Rőthy Mária. Két gyermeke van, Annamária (1958 tanítónő), Kálmán általános sebész és érsebész (1960). Ikertestvére Dr. Széll Tamás a Kémiai Tudományok aka­démiai doktora, (USA),

Iskolai végzettség: Iskoláit Szombathelyen, Kőszegen és Nagyváradon végezte Orvosi diplomáját 1952-ben Budapesten szerezte summa cum laude minõsítéssel

Munkahelyek: A szombathelyi Markusovszky Kórházban 1952. október 01-tõl 1992. november 1-ig dolgozott, amikor saját kérésére nyugdíjba ment. Előbb a sebészeten dolgozott, majd 1963-ban függetlenített aneszteziológus adjunktus, végül 1968-tól az általa alapított aneszteziológiai és intenzív betegellátó osztályosztályvezetõ fõorvosa. Emellett Az Országos Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet igazgató helyettese (1979-2002), A szakorvosi vizsgabizottság vizsgáztató tagja.1980-tól 2000-ig. a Pécsi Orvostudományi Egyetem Szombathelyi Tagozatának igazgató helyettese (1993-1999), főiskolai tanár (1994. szeptember 1-től), majd emeritus főiskolai tanár (2001. december 1-től), megyei szakfőorvos (1990-től-2005-ig).

Szakképesítés, oktatás: sebész (1956), traumatológus (1960), majd aneszteziológus és intenzív terapeuta (1962). Kezdettől közreműködik az oktatókórházi medikus oktatásban, Budapesten oktatóként a szakorvos képzésben, továbbá a szakiskolai középkáder oktatásban, nővértovábbképzésben, végül 1990-től (a szombathelyi képzési központ megalakulásától) –Jelenleg is - részt vesz a főiskolai oktatásban.

Kiemelkedő életmű. Az aneszteziológia és intenzív orvoslás egyik hazai úttörője. A Markusovszky kórházban ő alapította meg (vidéken másodikként) az osztályt. Országosan elsőként szervezett aneszteziológiai ügyeletet (1970). A Markusovszky kórházban számos gyógyeljárást elsőként vezetett be.(intratracheális gépi narkózis, gyomortükrözés, sikeres ujraélesztés, májbiopsia, tartós mesterséges hypotermia, vvena. cava canülálás mesterséges gépi lélegeztetés, akut peritoneális dialízis, pacemaker beültetés, akut hemodoialízis, port a cat beültetés, tüdőbiopsi.)

Közéleti tevékenység: Orvoseü, Szaszerv. megyei elnök (1971-89), a TIT Eü. Szakosztályának elnöke (1972-79), Szombathely Város Tanácsának tagja (1972-84), a Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság vezetőségi tagja (1963-89), alelnöke (1981-89), amikor annak Észak-Dunántúli Szekciója örökös díszelnökséggel tüntette ki, a KDNP Vas megyei elnöke (1990-92), Szombathely Város Önkormányzati képviselője (1990-94) Megalakulása óta a Szakmai Kollégium tagja, 1991-től 2000-ig elnöke. Több alapítvány kuratóriumának elnöke ill. tagja. A Keresztény Egészségügyi­ek dr. Batthyany Strattmann László Társaság elnöke (1990-2003).

Külföldi tanulmányútak: Berlin (1964), Montreal (1966), Bukarest (1969), Bécs, (1974), Hollandia (1979), továbbá számos bel és külföldi kongresszus stb.

Tudományos tevékenység: Nyomtatásban megjelent dolgozatainak, esszéinek száma 284, elõadásaié 459. Ide értendő egy társszerkesztőként magyar és orosz nyelven megjelent szakkönyv, egy monografia, egy további monográfiában társszerkesztő, több szak- és tankönyvben írt több fejezet. Egy fõiskolai jegyzetet írt "Egészségügyi etika" címmel 1995-ben. Lefordította németről magyarra Dalicho ”Általános orvosi vizsgálatok” c.könyvét, amelyet a Medicina adott ki 2003-ban. Az orvostudományok kandidátusi tudományos fokozatot 1980-ban szerezte meg, amelyet a POTE Ph.D.-ként ismert el

Kitüntetések: Sokszoros véradásért Vöröskeresztes arany (1972), Szakszervezeti arany kitűntetés (1974), „kiváló orvos” (1975) címet, majd az Eü. Min. címzetes egyetemi docensnek nevezte ki (1978). Az Orvosi Hetilap Markusovszky emlékérmét 1978-ban, 1980-ban és 1993-ban kapta meg. A Munka Érdemrend arany fokozatával 1983-ben tüntették ki. Markusovszky plakettet kapott Szombathelyen (a Markusovszky emlékelőadások első kórházi dijazottaként) majd első szombathelyi orvosként 1992-ben a Köztársasági Érdemérem Tiszti Keresztjével tűntették ki. Szombathely városától 1994-ben "Pro sanitate” díjat kapott, ugyancsak 1994-ben, illetve a „Pro Anaesthesiológia et Therapia Intensíva” emlékérem tulajdonosa lett. A Pécsi Orvostudományi Egyetem a 1996-ban „Pro universitate” aranyéremmel tüntette ki. A megyei önkormányzattól 2001-ben megkapta a „Vasmegyéért díjat, 2002-ben pedig Pro Eclesia et Pontifice pápai kitüntetésbe (emlékérem adásába) részesült, továbbá a legmagasabb Egészségügyi Minisztériumi kitűntetést, a Batthyány Strattmann díját kapta meg, valamint ugyancsak ebben az évben átvette az 50 éves arany oklevelet (arany diplomát). A Pécsi Tudományegyetem Főiskolai Karának hallgatói Önkormányzata 2004-ben „az év legjobb előadója” (Pro Discipulis Academicis Facultatis Scientarum Sanitariarum Universitatis Quinqueecclesiensis díj) kitüntetést adományozta. A Markusovszky kórház 80. születésnapja alkalmából emlékérmet adott (2006), Szombathely Megyei Jogú Város díszpolgárságot adományozott (2008), végül a Vas megyei Közgyűlés Batthyány Lajos életmű díjban részesítette (2009). Katonai kitűntetései: 2. Világháborús emlékérem, illetve a „Honvédelemért” II. osztályú kitüntető emlékérem (2006). és számos elismerő illetve dicsérő oklevelet kapott. .

Nyelvismerete: németül folyékonyan beszél, olvas, ír, angolul alapfokon beszél.olvas.

 Prof. dr Cholnoky Péter - gyermekgyógyász

cholnokypeter.jpg1932. szeptember 8-án született Pécsett; alsó- és középfokú iskoláit Pécsett, Kaposváron és Budapesten végezte; a budapesti Gyakorló Gimnáziumban érettségizett 1950-ben. A Pécsi Orvostudományi Egyetemen szerzett általános orvosi oklevelet 1956-ban, a végzés után 13 éven át dolgozott a pécsi gyermekklinikán Kerpel Fronius Ödön professzor vezetése alatt. Csecsemő- és gyermekgyógyászatból 1960-ban, laboratóriumi vizsgálatokból 1968-ban tett szakorvosi vizsgát. 1964/65-ben egy évet töltött el ösztöndíjasként a hollandiai Groningen egyetemi gyermekklinikáján. 1969-ben nevezték ki a szombathelyi Markusovszky Lajos Kórház csecsemő- és gyermekosztályának élére. Az osztályvezetéshez kapcsolódott a megyei szakfőorvosi megbízatás; ez akkor Vas megye összes gyermekgyógyászának, gyermekeket ellátó általános orvosának gyógyító és megelőző-tanácsadó munkája fölötti felügyeletet, valamint a megye összes védőnőjének, bölcsődéjének, szülészeti újszülöttosztályának, csecsemőotthonának és sok minden másnak szakfelügyletét jelentette. Ez rendszeres látogatásokkal és negyedévenkénti járási munkaértekezletekkel járt. 1978-tól a megyei kórház gyermekosztálya mellett a korábbi menhelyből létesült megyei gyermekkórház vezetése is ráhárult. Az általa vezetett két csecsemő- és gyermekgyógyászati intézmény 1986-ban költözött új helyére, ahol már kellő tér állt rendelkezésére számos gyermekellátási szubspecialitás kialakítására illetve továbbfejlesztésére, beleértve a megyei gondozókat. Mindezek élére az osztály kebelén belül sikerült vezetőt állítani. Személyesen valósította meg és tartotta a genetikai tanácsadást.

 1971-ben védte meg az értelmi fogyatékos gyermekek aminosavürítésével foglalkozó kandidátusi értekezését. 1972-ben a párizsi Nemzetközi Gyermekegészségügyi Központban három hónapos szociálpediátriai tanfolyamon vett részt. 1974-1977-ben az Egészségügyi Világszervezetnek az anyatejes táplálással foglalkozó Genfben székelő világbizottságának volt a tagja. Ennek keretében 1975-ben Magyarország védőnői végezték el a világszervezet felkérésére a szoptatás számos kérdésére kiterjedő felmérést, ezt a munkát Cholnoky doktor fogta össze. A gyermekgyógyászati szakmai kollégium tagja volt 1973-tól kezdve, a testület elnöke volt 1991-1993 között. A Pécsi Orvostudományi Egyetemnek előbb címzetes docense, majd címzetes professzora lett. Megalakulásától, 1990-től kezdve a védőnőképzés szakvezetőjeként működött jelenleg nevén Pécsi Egyetem Egészségtudományi Karának szombathelyi tagozatán. 1998 és 2002 között az egyetemi tanács tagja volt. 70 éves korának betöltése óta emeritus főiskolai tanárként fejti ki az addigival azonos oktatói tevékenységét.

1993-ban vonult nyugdíjba kórházi osztályvezetői állásából. Kitüntetései: Kiváló Orvos, Bókay János emlékérem, Schöpf Merei Ágost emlékérem, Vas megye egészségügyéért, Pro Sanitate Savariae, a Magyar Köztársaság érdemrendjének tiszti keresztje, a Felsőoktatás Emlékplakettje.Összesen 61 tudományos közleményt írt a gyermekgyógyászat számos területével kapcsolatban, igen sok orvosi és ápolói tankönyvet, ezen felül néhány ismeretterjesztő könyvet fordított le. Felsőfokú nyelvvizsgát tett angol, német, francia, spanyol és holland nyelvből. Fordít orosz, lengyel, olasz, portugál és latin nyelvből.

Nős, felesége szemész, három leányuk és öt unokájuk van.

 

sabali_szp01.jpg


Sabáli László - zeneszerző, zenetanár

Születési hely, idő: Pécs, 1948. március 19.
Anyja neve: Soós Gizella
Munkahely:
Beosztása, tudományos fokozata: Nyugalmazott címzetes zeneiskolai igazgató
Iskolai végzettsége: Zeneművészeti főiskola
Lakcím: Körmend, Deák F. u. 4.

A kitüntetési javaslat indoklása, a kitüntetésre javasolt személy szakmai tevékenységének, érdemeinek bemutatása:

1948 március 19–én Pécsett született. Valamennyi iskoláját Pécsett végezte. A gimnázium és az 5 éves konzervatórium elvégzése után a Zeneművészeti Főiskola Pécsi Tagozatának hallgatója, ahol 1970-ben szerezte diplomáját zeneiskolai zongora és szolfézs, valamint általános iskolai énektanár szakon. 1970-ben kapott kinevezést a körmendi Állami Zeneiskolához, ahol azóta is dolgozik. Az 1973/74-es tanévben Szombathelyen a Tanárképző Főiskola ének-zene tanszékén is tanított. Az 1974/75-ös tanév kezdetétől a Körmendi Zeneiskola igazgatója. Intézményvezetői igényességét fejezi ki, hogy az elsők között szerezte meg a közoktatási vezető képesítést, amely nagy mértékben segítette az intézményvezetői munkában. Zenepedagógusi pályáját a sokrétűség, a szinte mindenoldalú alkalmazhatóság jellemzi. Szakmailag magasan kvalifikált személyiség, amit számos önálló hangversenye is bizonyított. Folyamatosan képezte magát mind pedagógiailag, mind pedig a zeneművészet terén. A város, de mondható, hogy Nyugat-Magyarország zenei életének elismert szerzője és zongoraművésze. Az iskolán kívüli tevékenysége is jelentős, a közművelődés és a város zenei életének szervezője, állandó résztvevője. Folyamatosan nyújt és nyújtott szakmai segítséget Körmend zenei életében tevékenykedő művészeti együtteseknek, énekkaroknak és fúvós zenekaroknak is. A városban megrendezésre kerülő hangversenyek előkészítése, szervezése és lebonyolítása elképzelhetetlen lett volna nélküle. Közéleti tevékenységének része, hogy tagja volt az 1990-ben alakult első önkormányzati képviselő-testületnek, ahol munkájával segítette a város közoktatásának és közművelődésének irányítását.

Zongorát tanít(ott) a szombathelyi konzervatóriumban, a szombathelyi, a szentgotthárdi és a körmendi zeneiskolánál.

Énektanítás: a 70-es évek elején a körmendi Kölcsey Gimnázium énektanára.

Kamarazenélés, pódiumszereplés, színházi munka, kóruséneklés, könnyűzenei tevékenység:

Tevékenysége a zenei élet valamennyi területére kiterjed, szólistaként és zenekari közreműködőként éppúgy, mint korrepetítori vagy "könnyűzenei" muzsikusként.

  • Állandó és elismerten az egyik legmegbízhatóbb zongorakísérője különböző zenei rendezvényeknek Körmenden és a megyében a Weöres Sándor Színházban, valamint a megyehatáron túl is, Zalaegerszegen a Hevesi Sándor Színházban.

  • A Szombathelyi Madrigálkórus énekes- és hangszeres szólistája 1970 óta.

  • Mint pódiumművész több ízben tartott szólóestet, valamint zenekari koncertet városunkban, megyénkben.

  • Nemcsak klasszikus zenei repertoárral, hanem jazzel és könnyűzenével is számtalanszor szerepelt bel- és külföldön egyaránt. Ennek során eddig Európa 12 országában lépett fel. Kiemelkedő szerepe van a város nemzetközi kulturális kapcsolatainak ápolásában.

  • Körmend várossá nyilvánításának 750. évfordulójára írott zongoraverseny pályaművével a zsűri különdíját nyerte el.

  • Zeneszerzőként legismertebb műve a "Körmendi Batthyány-mise", amelyet a hercegorvos, Dr. Batthyány-Strattmann László boldoggá avatásának tiszteletére komponált. jelentős zenei pályamunkákat is írt.

  • A magyar Chopin Társaság tagja.

Sokrétű tevékenységének elismerése volt 2002-ben a Vas Megye Önkormányzata Szolgálatáért elismerés. Körmend újbóli várossá nyilvánítássá nyilvánításának 30. évfordulója alkalmából a város emlékplakettel ismerte el tevékenységét 2009-ben. Az általa vezetett intézményből, lelkiismeretes, következetes pedagógiai munkájuk nyomán – tanítványai közül is – kiváló hangszeres növendékek jutottak el főiskolákra, s lettek a zenetanítás, az értő zenehallgatás elkötelezettjei.Elismerésre méltó pedagógiai és zenei tevékenysége alapján javasoljuk a Vas Megyei Prima Díj kultúra és művészetek kategória kitüntetettjei közé.

 

Savaria Szimfonikus Zenekar


imageCAIH3JCJ.jpgA szimfonikus zenejátszás mintegy 150 éves múltra tekint vissza Szombathelyen.1933-ban maga Kodály Zoltán vezényelte az együttest, a Psalmus Hungaricus mellett Beethoven XI. szimfóniája szerepelt a műsoron. A korábban Filharmóniai Társaság zenekara néven futó zenekar 1962-ben Petró János vezetésével, mint Szombathelyi Szimfonikus Zenekar egyesült a zeneiskola zenekarával. Ettől kezdve állandó tagokkal, bérlet kínálattal lépett a nagyérdemű elé, és megkezdte harcát a hivatásossá válás elérése érdekében. A manapság állandósult Vas és Zala megyei ifjúsági hangversenyek is ebben a korban eredeztetnek. A zenészek száma 1964-ben már elérte a 67-et, ekkor évi 40 hangversenyt adtak. A külföldi vendégszereplések a hatvanas évek második felétől rendszeressé válnak. 1974-ben teljesült az álom, Gonda György, akkori Megyei Tanács elnöknek hála, immáron hivatásos zenekarként működik a rendszeresen telt ház előtt játszó szimfonikus zenekar. Meghatározó jelentőségű eseménynek számítottak a Magyar Televízió Nemzetközi Karmesterversenyén való közreműködések, az Iseum-ban nyaranta megrendezésre kerülő Varázsfuvola előadások, és a máig a világ egyetlen Bartók Szemináriumának Szombathelyre kerülése, ami a Fesztivállal kiegészülve azóta is évente megrendezésre kerül, talán a legnagyobb hírnevet biztosítva Szombathelynek, és a zenekarnak egyaránt. Az együttes évente ellátogatott a későbbi régiós határokon is túlmutató városokba, így Ljubljanába, Mariborba, Graz-ba, Linz-be, Bécs-be, Pozsony-ba, Kassára és természetesen Budapest mellett számos magyar városba.1990-ben a zeneművészet egyik legjelentősebb díjával, a Bartók-Pásztory, majd 2001-ben Artisjus díjjal tüntették ki a zenekart. 2009-ben Vásáry Tamás, világhírű zongoraművész - karmester elismerve az együttes szakmai, művészi színvonalát, igent mondott a felkérésre, és az immáron – 2007 óta - Savaria Szimfonikus Zenekar Tiszteletbeli Elnök-Karnagya lett. A város legrégebbi kulturális intézményeként működő zenekar évente több, mint 100 hangversenyt ad, kitüntetett figyelemmel szerkeszti ifjúsági és gyermek előadásait. 2010-ben a szimfonikus mellett opera és kamarazene bérletet is indított. Mottójának – „Zene mindenkinek” – megfelelően mind arculat, mind műsorpolitika tekintetében igazodva a 21 sz. igényeihez küldetésének tekinti a jövő koncertlátogató közönségének kinevelését, ezért a szélesebb közönség számára is népszerű hangversenyeket is műsorára tűz. Vendégszerepelt a környező országokon kívül Koreában , Írországban, Franciaországban, Olaszországban, ill. az egykori Szovjetunió területén található Joskar-Olába, Szombathely testvérvárosába. A gazdasági nehézségek ellenére a zenekar művészi színvonala töretlenül fejlődik, Vásáry Tamás, Eötvös Péter, valamint számos más világhírű vendégkarmester és szólista véleménye egyben biztosan megegyezik: a korábban tréfának szánt mondás – „a vidék legjobb budapesti zenekara” – manapság fokozható, kulturális értékében, hatásában, színvonalában régiós és országos tekintetben is egyedülálló kincsről beszélhetünk. A kincs neve: Savaria Szimfonikus Zenekar