Hírek

A Pál utcai fiúk a Weöres Sándor Színházban

2020. október 08., 18:01

Pénteken este mutatják be a Weöres Sándor Színházban Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című regényéből készült musicalt. Geszti Péter és Dés László darabját Réthly Attila állította színpadra. Erőssége az egyedi koreográfia, amelyet Kovács Gergely Csanád jegyez.

 

A Pál utcai fiúk a Weöres Sándor Színházban

Az előadás különlegessége, hogy a Weöres Sándor Színház társulati tagjai mellett a Színművészeti Egyetem végzős hallgatói is játszanak benne. Geszti Péter és Dés László musicalje óriási sikerrel debütált a Vígszínházban, de azóta számos vidéki teátrum is műsorra tűzte a darabot. Mivel Molnár regénye kötelező olvasmány, elmondható, hogy a történetet jól ismeri a közönség, a kortárs megfogalmazás, a szöveg és a zene frissessége azonban új értelmezésre is lehetőséget ad.

Kovács Gergely Csanád – koreográfus
A tény az, hogy ugye most a 21. században vagyunk és át kell az egészet formálni, és plusz a fiúk negyedéves Máté Gábor osztályosak, plusz a színház színészei és a helyzetben van egy olyan energia, ami őket fűti, és ez is tükröződik ebben a darabban. 43, 21

Duplázott szereposztásban játsszák a musicalt, a fotóspróbán a Dzsungel könyvéből ismert két Mauglit alakító színész, Balogh János és Béres Bence játszotta a Pásztorokat. Rácz tanár úr Orosz Róbert lesz, Janó Szabó Róbert Endre, Nemecsek Csákvári Krisztián és Hajdú Péter István, de több olyan táncos is szerepel, akik korábban is játszottak a színház zenés darabjaiban. A Pál utcaiak élére Boka János szerepében Jámbor Nándor állt.

Jámbor Nándor – színész, Boka János
Az biztos, hogy én nem vagyok az a kifejezetten táncos alkat, pontosabban a fa lábam az mindig nálam van, de azt gondolom szuper koreográfiák, izgalmas jelenetek születtek, amibe érdemes beletenni az energiát az embernek. 39,46

A vörösingesek élén Áts Feri szerepében Hajmási Dávid masírozott be a fűvészkertbe. A fiatal színész nem csak erre az egy darabra érkezett a színházba, már társulati tagként adott interjút.

Hajmási Dávid – színész, Áts Feri
Ő méltó ellenfele Boka Jánosnak, ma ezt a rendező mondta, hogy neki egy hordája van, a Pál utcaiak meg egy csapat és valahol ebben van igazság 49,09

Csele és Nemecsek szerepében is láthatja a közönség Hajdú Péter Istvánt. A színész szerint nagy kihívás és öröm, hogy két egymástól ennyire eltérő karaktert formálhat meg a darabban.

Hajdú Péter István – színész, Nemecsek és Csele
A Csele egy laza budai gazdag családból származó fiú, ha miénk a grund az jó, de ha nem az sem baj. Legalábbis az én értelmezésemben. 46,23

A slágerként énekelt betétdalok, a jól ismert figurák, és a csapatszellem, ami viszi előre a darabot. Akkor is lelkesülten jön ki a közönség az előadásról, ha kénytelen elsiratni Nemecsek Ernőt. A Grund, az Einstand és a Gitt pedig kitüntetett szavak a szótárunkban. Minden ember pontosan érti, melyik, mit jelent.