
A székelyudvarhelyi Bálint Irma és családja így készíti a kürtőskalácsot. A recept öröklődik az idősebbektől a fiatalokra.
Bálint Irma
“Azt nem lehet megtanulni, nem lehet ellesni,abba bele kell születni. Tulajdonképpen a kürtőskalács, amikor elkészül, az nem egy tárgy,hanem az él.A kezünkben lesz élővé. Ha szívvel-lélekkel készítjük, az biztos, hogy az a legfinomabb és a legcsodálatosabb dolog az egész világon. Az egy ékszer.”
Lekvárokat, mézet és sajtot is árultak a termelők, de a Márton-napi vásárban kézműves portékákkal is válogathattak a látogatók. Szombaton az eső mosta a vásárt, de sokan nézelődtek, vásároltak a standoknál.
Magyarósi Andrea
“Vettem ezt a virágot, illetve ételt. Mit kóstolt? Hú, ilyen sokmagos paleolit kis sütit. Finom volt. “
Sokan az egész családdal látogattak ki a Skanzenbe.
Szvoboda Adél
“Nekem nagyon tetszenek a régi házak, megnéztük azokat, nagyon jók voltak.És voltak régi szoknyák, meg jurták voltak, azok is nagyon szépek voltak. “
Hagyományőrző csoportok bemutatóját is láthatta a közönség, és a színpadon gyermekeknek szóló előadások is színesítették a programot.
“Lángost, kalácsot, el kell küldeni Anyát, vegye meg, hogy legyen öröm a gyerekszemekben. “
A Szent Márton heti programsorozat november 13-án, Pem László egyházmegyei zeneigazgató orgonakoncertjével folytatódik a Szent Márton templomban.





























