Hírek

A leghűségesebb falvak

2014. december 17., 14:42

Hét Szombathely környéki településnek adományozta az Országgyűlés a “Leghűségesebb Falu” címet. A települések 1921-ben és 1922-ben fegyveres ellenállással és tiltakozással vívták ki, hogy a trianoni békediktátum ellenére továbbra is Magyarországhoz tartozhassanak.

A leghűségesebb falvak

Hende Csaba Vas megyei országgyűlési képviselő terjesztette a Parlament elé azt a törvényjavaslatot, melynek értelmében a “Leghűségesebb Falu” címet adományoznák hét pinka-völgyi  településnek. Az Országgyűlés keddi ülésén szinte egyhangú szavazással úgy döntött, hogy Szentpéterfa, Ólmod, Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes és Pornóapáti viselheti ezentúl a címet.

Hende Csaba országgyűlési képviselő
“Szimbolikus jelentősége igen nagy, hiszen az Országgyűlés kicsit megkésve 90 év elteltével hajt fejet azok előtt a Vas megyei községek előtt, amelyek hőstettéről, a haza iránti hűségéről eddig is tudtunk, de némileg árnyékba borította a soproni népszavazás az ő hőstettüket.”

A trianoni békediktátumot követően a hét - főként horvátok és németek lakta - Vas megyei települést Ausztriához csatolták.1921-22-ben azonban olyan, helyenként fegyveres ellenállásba torkolló tiltakozási hullám indult a részükről, amivel kikényszerítették a döntés megváltoztatását. Így visszakerültek Magyarországhoz.

Glavanics Krisztina polgármester, Narda
“Úgy gondolom, hogy a hátármenti településeknek ez ma egy ünnepnap, hiszen Sopron után a többi település is részesül ebben a címben. Így a nemzetiségi településeknek - hiszen horvátokról és németekről beszélünk -, volt lehetősége kifejezni a kettős identításákukat, hogy szeretik az anyaországukat, de emellett tisztelik és hűek ahhoz a hazához, amely otthont adott nekik.”  

A parlamenti szavazáson meghívottként megjelentek az érintett települések polgármesterei, akik így részesei lehettek a számukra nagy jelentőséggel bíró eseménynek.