Hírek

A köz szolgálatába szegődnek

2014. november 18., 16:00

2016-tól az érettségi előfeltétele, hogy 50 órás közösségi szolgálatot kell teljesíteniük a diákoknak. Az önkéntes munkavégzés lényege, hogy a tanulók helyi közösségük javát szolgáló szociális, környezetvédelmi és egyéb tevékenységeket folytatnak szervezett keretek között, anyagi érdekektől függetlenül.

A köz szolgálatába szegődnek

A szombathelyi Művészeti Szakközépiskola képzőművészet tagozatos növendékei nyáron a Karitasz táborában töltötték a kötelező közösségi szolgálatukat. Kreatív kézműves foglalkozásokat tartottak a gyerekeknek.

Sulics Anett
„Szeretjük a kézműves dolgokat meg a gyerekeket is, így ez egy nagyon ideális választás volt. Miután megismertük a gyerekeket, nagyon nagy szeretettel fordultak felénk.” (ami nagyon meglepett, nem is ismertek és már mindenki nagyon barátságos és szeretett minket, mi pedig próbáltunk minél jobban arra törekedni, hogy olyan feladatokat keressünk, amelyek őket is lefoglalja meg azért mi is élvezzük.”)

A közösségi önkéntes szolgálatot a katasztrófavédelemnél is teljesíthetik a diákok. A cél, hogy a tanulók megismerkedjenek a szervezet feladataival, hatásköreivel és működésével.

Balogh Nikoletta - szóvivő, Vas megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
„A katasztrófavédelmi közösségi szolgálat az eddigi tapasztalatok alapján nagyon népszerű a diákok körében. Ezt a közösségi szolgálatot a szakterületeknél lehet teljesíteni, tűzvédelem illetve tűzoltósági szakterületen, polgári védelmi, valamint iparbiztonsági szakterületen is.”

Az Élelmiszeripari Szakképző Iskola mintegy 180 diákja vállal idén közösségi szolgálatot.

Molnár Zita – tanár, Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégium
„Szerencsére itt Vas megyében létrehozott a Pedagógiai Szakszolgáltató egy központot, ez a Vasi Diákközösségi Szolgálat. Létrehoztak egy elektronikus felületet is, tehát itt tudnak a gyerekek tájékozódni. Egy internetes oldalon ők nagyon jól elnavigálnak, tehát igazából külön iskolai segítség nélkül is minden információt pontosan megtalálnak.”

Egyes diákok már teljesítették a kötelező órák egy részét, de vannak olyanok is, akik évek óta segédkeznek különböző intézményeknél.

Radics Rajmund
„A katasztrófavédelemben vettem részt. Én eleve általánosban két évig jártam katasztrófavédelemre, szóval nagy kedvvel indultam neki és eléggé jó is volt, megmutattak mindent, eléggé ismerettterjesztő volt, nagyon jó volt szerintem ez.

Kovács Réka
„Nyugdíjas klubszerűségben, ott alá kellett írni a kapott órákat és elmentünk a nénikhez. Nagyon rendesek voltak, szeretettel fogadtak, megbíztak bennünk, ami szerintem a legfontosabb. (Boltba kellett mennünk, gyógyszertárba, ki kellett takarítanunk, hogy ha megkérték.”)

A közösségi szolgálatban részt vevő tanulók osztályfőnöki órán ismertetik a fiatalabbakkal tapasztalataikat, élményeiket, így az alsóbb évesek első kézből informálódnak, hol érdemes önkéntes munkát vállalni.