Hírek

A kertépítő Európa-bajnokságra készülnek a Herman Ottó középiskola tanulói

2020. július 03., 14:35

Magyarországot ketten képviselik a EuroSkillsen 2021-ben.

A kertépítő Európa-bajnokságra készülnek a Herman Ottó középiskola tanulói

A nagy megmérettetésre naponta kora reggeltől késő délutánig készül Hutter Péter és Bokor Péter - most ők mutathatják meg tudásukat a kertépítés szekcióban.

Hutter Péter - versenyző
“Ez a szakmák Európa-bajnoksága, én nagyon örülök neki, hogy kiválasztottak engem erre a megtisztelő szerepre, hát nehézségnek tartom, hogy nagyon pontosan és precízen kell dolgozni, két milliméter pontossággal.”

Bokor Péter - versenyző
“Múlt héten kezdük a felkészülést, fárasztó, mert elég hosszú, és sikerült már összegyűjteni sérülést is, de szerencsére igazából jó hangulatban telnek a napok, szóval én élvezem. - Milyen sérülést, megmutatod? - Hát, ínhüvely gyulladást, ami nálam rendszeres, de most a terméskő fal miatt megint előjött.”

A bírák nagyon szigorúak: millimétereken áll, vagy bukik a verseny - hangsúlyozta az első magyar verseny különdíjasa.

Stummer Gergő - kertépítő
“Kevés pontot adnak a dolgokra, vannak mérési pontok, és vannak olyan dolgok, amelyeket úgy döntenek el, hogy jó vagy nem jó, főleg az ilyeneket, lehúzzák, a mérési pontoknál pedig 2 milliméter a tűréshatár, azt jelenti, hogy például az előre gyártott elemeknél is 2-3 milliméter a gyártási tűréshatár.”

Ezt a kertet már a szombathelyi versenyzők hozták létre a tájépítő szakos egyetemista segítségével.

Stummer Gergő
“Ez egy két nap alatt megépített kert, az Európa Bajnokságon is több elem meg fog jelenni, például az ácsmunkánál a pad, egyéb lehet, különböző típusú burkolatok, és egy kőfal.”

Az 1947 óta megrendezett versenyhez a kertépítő szakma harmadik éve csatlakozik, a felkészülést a magyarországi szakértő segíti.

Gódorné Hazenauer Zita - kertépítő szakértő - Skills Hungary
“Először a kertépítők a Budapesten megrendezett Európa Bajnokságon indultak, ott is volt egy szombathelyi versenyző, nagyon szépen szerepeltek, aztán pedig a Világbajnokságon egy rendkívüli bravúrt hajottak végre, ugye Gergő, aki az előbb megszólalt, kiválósági érdemémet szerzett, ez azért rendkívüli, mert először szerepelt ez a szakma a világbajnokságon.”

A versenynek óriási rangja van: a győzteseket a szakmákban olimpikonként ünneplik. Hutter Péter és Bokor Péter szerint ez azért hasznos, mert ők kertépítőként szeretnének dolgozni a későbbiekben - így már jól cseng a nevük szakmai berkekben.