Hírek

A húsvétra készül a keresztény világ

2014. április 17., 14:31

A csütörtök délelőtti olajszentelési misével megkezdődtek a nagyheti szertartások. Krisztus feltámadását ünneplik a hívek.

A húsvétra készül a keresztény világ

Két fontos esemény is zajlott a Székesegyházban a nagycsütörtöki, délelőtti szentmisén. Az egyik annak a fogadalomnak a megújítása, amelyet a papok szentelésükkor tesznek. ( a totálok és a közelik mellett a mondat végére a 0091-es képből püspök illetve papok.)

Aigner Géza - plébános
“Ez nagycsütörtökhöz kapcsolódóan alkalmat ad arra, hogy az egész papság, az egyházmegye egész papsága együtt újra megerősítse mindazt amire elkötelezte magát. Felszítsa magában az első szeretetet. Kicsit átgondolja, hogy milyen szép és szent a küldetése.”

Kiss László - plébános
“Az éves fogadalom megújítás ezt a kezdeti vágyat, tüzet. Érzem azt, hogy fellángoltatja az emberben. Ráeszmél arra, hogy mire is vállalkoztam, miért is jöttem. Nem azért, hogy szentségkiszolgáltató hivatalnok legyek, hanem pap, áldozópap, áldozat: Istenért, emberért.”

A szentmisén megáldották az olajokat is, amelyeket egész évben a különböző szentségkiszolgáltatások, például a keresztelés alkalmával használnak. (0099-től 0110-ig tartó képekből kell válogatni ehhez a részhez)

Németh Norbert - egyetemi lelkész
“Az Ószövetségben is már nagyon fontos szerepe volt illetve az ókori keleten az olaj volt amivel a sebeket gyógyították. Lelki értelemben is így van ez: a lelki sebeinket ez az olaj  gyógyítaná. Ezek az alapanyagai a szentségeknek, amiket a felszentelt papság szentségkiszolgáltatáskor használ. Ezek olyan anyagok amellyel a szentségkiszolgáltatás során látható jelei lesznek a kegyelemnek.”

Húsvétra, Jézus feltámadásának ünneplésére készül a keresztény világ. Most vannak a nagyböjti időszak utolsó napjai. Pénteken délután 3 órakor a Székesegyházban Krisztus halálára emlékeznek a liturgiában, majd este 8 órakor városi keresztútra kerül sor. Szombaton este 8 órakor kezdődik a nagytemplomban a húsvéti vigília.