Hírek

A februári közgyűlést értékelték a pártok

2014. február 28., 16:53

Az EPCOS belvárosi területének megvásárlásáról, a költségvetésről, a vagyongazdálkodásról, a Szent Márton kártyáról mondták el véleményüket a pártok a közgyűlés utáni sajtótájékoztatókon. A közgyűlés hangnemét visszafogottnak értékelték a képviselők.

A februári közgyűlést értékelték a pártok

Az EPCOS fejlesztését, a munkahelyteremtést támogatja a Jobbik, mondta Balassa Péter a párt képviselője. Hiányolta a beszámolóból, hogy nem esett szó a munkavállalókról, kiemelte: pártja a helyi kis-és közepesvállalkozások támogatására is nagy hangsúlyt kíván helyezni. A költségvetéssel kapcsolatban kifogásolta, hogy már most 185 millió forintos többletigény fogalmazódott meg. A városi ingatlanok eladását nem támogatja a Jobbik, mivel Balassa Péter szerint inkább egy lakásalapot kellene létrehozni, a helyi vállalkozókkal felújíttatni az üresen álló ingatlanokat és kiutalni. Első olvasatban tárgyalta a közgyűlés a Szombathely kártya bevezetését. Az elképzelést jónak tartja Balassa Péter, de rámutatott: már 2010-ben ígéretként hangzott ez el.

Az Epcos belvárosi területének megvásárlásával kapcsolatban Horváth Zoltán kiemelte: gondoskodni kell az iparterületen keletkezett esetleges környezetszennyezések megszüntetéséről. Újból felvetette, hogy a keleti városrészen élők problémájára is megoldást kellene találni. A költségvetéssel kapcsolatban az LMP-s képviselő kiemelte: miután konszolidálta a város adósságát a kormány, látható, hogy az ágazatok jobb kondícióval indulnak ebben az évben. A választási hirdetőtáblák, a megállítótáblák ingyenes kihelyezését nem támogatja az LMP, mivel ha van pénz a plakátok legyártására, fizessenek is azok elhelyezéséért. Mindez  a nagy pártoknak jó, mondta Horváth Zoltán.

10 milliárd forinttal kevesebb pénzből gazdálkodhat Szombathely mint a korábbi években, mondta a költségvetéssel kapcsolatban Horváth Attila. Az MSZP-SZTKE frakció képviselője rámutatott: mindez az önkormányzati reform eredménye. Igaz a feladata is kevesebb, de kevesebb ügyben is lehet helyben dönteni, mondta a képviselő. Nem fogadta el a közgyűlés a frakció azon javaslatát, miszerint az EPCOS-szal kötött szerződésbe kerüljön bele: ha nem valósul meg a cég által ígért iparűzési adóbevétel növekmény, és létszámbővítés akkor a város eláll a belvárosi ingatlan megvételétől. A Szombathely kártya bevezetésének - az első olvasatban megismert feltételei szerint - nem sok értelmét látja a frakció.  Horváth Attila kiemelte: nagyobb összeget kellene lakásfelújításra fordítani.

Bérlakások kialakításra is felhasználják majd az EPCOS-tól megvásárolt területeket, mondta Szakály Gábor, a FIDESZ-KDNP frakcióvezetője, emellett a Reményik-iskola bővítésére is alkalmas lesz  a terület. Az idei az első költségvetés, amikor nincs a városnak adóssága, mondta Szakály Gábor, majd hozzátette: fejlesztésre 400 millió forintot fordít idén az önkormányzat. Többek között az elmúlt években elmaradt út-, híd-, járdafelújítások valósulhatnak meg. A Szombathely kártya bevezetése forgalom növekedést hozhat az érintett szolgáltatóknál, ezt tapasztalták más települések esetében, mutatott rá a kártya bevezetésének előnyeire a frakcióvezető.