Hírek

A bombázások hetvenedik évfordulójára emlékezik szerdán a város

2015. március 02., 18:46

Szombathely gyásznapján emlékhelyet avatnak, püspöki szentmisét és könyvbemutatót tartanak, valamint kiállítás nyílik a Székesegyházban. A programokról sajtótájékoztatót tartottak a városházán.

A bombázások hetvenedik évfordulójára emlékezik szerdán a város

1945. március 4-én az amerikai légierő pusztító bombatámadást hajtott végre Szombathely ellen. 303-an életüket vesztették, a lakóházak nyolcvan százaléka megrongálódott, találat érte a Székesegyházat, megsemmisült a városháza, a színház és a Palace szálló. Szombathely az ország ötödik legromosabb városaként érte meg a háború végét. Az évfordulóra nagyszabású programsorozattal emlékezik az önkormányzat, a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központja és a Szombathelyi Egyházmegye.

Puskás Tivadar - polgármester
"Minden esztendőben emlékezünk azokra, akik a bombázáskor meghaltak, emlékezünk Szombathely gyásznapjára. Új elemként jelentkezik, hogy 11.46-kor mint annak idején 1945-ben, megszólalnak a szirénák."

Délben az egyetem Berzsenyi téri épületénél beszédet mond Schöpflin György történész, politológus. Az emlékezők ezt követően átvonulnak a Ferences templomhoz, ahol ökumenikus szertartást tartanak. Felavatják az újonnan kialakított emlékhelyet a bombázás polgári áldozatainak tömegsírjánál a Jáki úti temetőben. 17 órakor Veres András megyéspüspök misét mond az áldozatokért, majd bemutatják Lendvai Rezső és Koltay Ferenc A Szombathelyi Székesegyház bombázása és újjáépítése című könyvét.

Koltay Ferenc - elnök, Székesegyházért Közhasznú Alapítvány
"Átélték és segítették a templom újjáépítését. Ebben a kötetben mintegy száz ember visszaemlékezése szerepel erről az eseményről, illetve az ezzel kapcsolatos megélt dolgaiktól."

A romok alatt talált töredékekből, a hívektől összegyűjtött dokumentumokból, korabeli írásokból, fotókból kiállítás nyílik a Madonna-kápolna feletti oratóriumban, a amely a Székesegyház történetét mutatja be építésétől pusztulásán át az újjáépítéséig és felszenteléséig.