Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

A Bernstein Béla Kulturális Központ avatása bővebben

Adásban volt: 2011. október 11.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

A közösség összefogásával, megújult a székház, melyben helyet kapott a Bernstein Béla Kulturális Központ, így a szombathelyi zsidóságnak már nemcsak emléke, hanem jövője is van.

"Emlékszem rá, nem is olyan régen, amikor itt voltunk, le lehetett látni a földszintre, és azt hittük, hogy ez az épület már nem sokáig bírja és eltűnik az egyik legfontosabb emléke a szombathelyi zsidóságnak."

Nem így lett. A közösség összefogásával, megújult a székház, melyben helyet kapott a Bernstein Béla Kulturális Központ, így a szombathelyi zsidóságnak már nemcsak emléke, hanem jövője is van - hangzott el az ünnepségen. A névadó Bernstein Béla történész korábban a szombathelyi hitközség főrabbija volt. 1944 tavaszán deportálták Auschwitzba, és ott mártírhalált halt.

A zsidó hitközség tavasszal határozta el, hogy az épületet meg kell óvni az összeomlástól és egyszerre nekiálltak a felújításnak. A munkálatokat szeptemberben fejezték be. Új tereket alakítottak ki, megerősítették a szerkezetet, és a nyílászárókat is kicserélték az épületen. Nemcsak a székház újult meg, új szemléletet is kialakított a zsidó hitközség. Nyitnak a külvilág felé hogy minél szélesebb körben megismertethessék kultúrájukat másokkal.

Márkus Sándor elnök, Szombathelyi Zsidó Hitközség
"Kimegyünk, megmutatjuk magunkat. Bejöhetnek, megnézhetnek bennünket. Sőt most indul a hónap végén egy szabadegyetemi előadássorozat, amelynek első szemeszterében idegenek szemszögéből mutatjuk be a zsidóságot. Akik nem pontosan ismerik a zsidóságot alapfokon, alaphelyzetből mutatjuk a zsidóságunkat és az alapján várjuk azt, hogy 2-3. és további szemeszterenként megismerjenek bennünket és elfogadjanak bennünket."
"Szombathely igazán zsidó emberből nagyon kevés van. Itt különösebb változást nem várok, nem is várhatok. Az lenne fontos, hogy barátokra leljünk. Olyanokra, akik értenek bennünk, akikkel mindent meg tudunk beszélni, mert semmivel sem vagyunk mi se jobbak, se rosszabbak mint más hitű, felekezetű emberek. Ezt akarjuk megmutatni."

Az ünnepségen Katona Attila történész és Mayer László levéltáros foglalta össze a szombathelyi zsidóság történetét. Ezt követően felavatták a megújult épületet. hivatalába iktattak az  Új vallási vezetőt is. Petrovits  Péter  úgy fogalmazott: fokozatosan, az alapoktól építené újjá a közösséget.

Petrovits Péter, rabbi, Szombathelyi Zsidó Hitközség

Szombahelyen hosszú idő elteltével, 60 év után foglalja el ismét a rabbiszéket új tanító.

2011. október 11.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Mélylégzés
Rendszerváltók
Péntektől-péntekig
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
Öko-Logikus
Szombathelyi Ifjúsági Magazin
Szombathelyi Polgári Esték
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében