Hírek

A 2-es típusú cukorbetegségre hívja fel a figyelmet az ÁNTSZ éves programja

2014. április 15., 17:01

Az elmúlt időszakban számos egészségmegőrző programot és ingyenes szűrést szerveztek a szakemberek. Kedden reggel a Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskola tanulóinak vércukorszíntjét és vérnyomását mérték.

A 2-es típusú cukorbetegségre hívja fel a figyelmet az ÁNTSZ éves programja

Így zajlik a vércukorszint mérés. A vizsgálat mindössze néhány másodpercig tart, egy kis tűvel megszúrják a páciens ujját, majd ez a műszer a vér alapján jelzi a vércukorszintet. Ezt bárki elvégezheti akár otthon is, de rendszeresek a szervezett szűrések, a fiatalok körében is. Ők is kíváncsiak egészségi állapotukra. A Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképzőben rendszeresek az ilyen jellegű mérések.

Németh Barbara-tanuló,Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskola
“Volt ez az új dolog, a vércukorszint mérés, ami szerintem elég jó, mert aki eddig még sosem mérte meg,az legalább megtudja, hogy lehet, hogy éppenséggel cukorbeteg, vagy éppen nem.”

Fehér Levente-tanár, Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskola
“Ha időben felfednek valamit, esetleg egy betegség közeledtét, akkor szerintem arra van lehetőség, hogy minnél előbb gyógyítsák.A másik, hogy szerintem sokkal jobb örömteli, mosolygós fiatalokat látni itt az iskolában is vagy bárhol, mint akiket gyógyítanak.”

A betegség kezdetén gyakori a tünetmentesség, a diabétesz tünetei csak lassan alakulnak ki, gyakran a különböző szövődmények megjelenése kapcsán diagnosztizálják a kórt, ezért fontos a rendszeres ellenőrzés.

Stánitz Éva-megyei tiszti főorvos
“Egész évben próbáltuk a rendszeres testmozgást, valamint a szűrővizsgálatokat ebben a tekintetben szorgalmazni. Nagyon fontosnak látjuk ezt már fiatalkorban is, főleg azoknál, akiknek családjukban már fordult elő 2-es típusú cukorbetegség.”

A világon a 2-es típusú cukorbetegek száma drámaian növekszik a fejlett társadalmakban tapasztalható egészségtelen életmód és táplálkozási szokások miatt.