Hírek

90. Ünnepi könyvhét

2019. június 19., 14:24

Olvasó vagyok - ez a szlogenje a 90. ünnepi könyvhétnek, a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri rendezvényének. Szombathelyen új helyszínen, a Berzsenyi-könyvtár előtti téren szerveztek színes programot pénteken a könyvbarátoknak.

90. Ünnepi könyvhét

“A legkisebb királylány is toppantott egyet: édesapám, ha annyira kell magának a gyűrű, akkor csókolgassa az ördögöt maga!”

Zsigri Mária gyermekkönyvtáros az ünnepi könyvhétre megjelent egyik mesekönyvből olvasott fel a hallgatóságnak. A Berzsenyi Dániel Könyvtár előtti téren színes programok várták a könyvbarátokat.

A Paragvári iskola Kodály-kórusa a Pál utcai fiúk című előadásából mutatott be részletet.

A helyi könyvesboltok és a szombathelyi könyvkiadók standjánál lehetett válogatni a legfrissebb kiadványok közül.

Baráthné Molnár Mónika - igazgató, Berzsenyi Dániel Könyvtár
“168 kiadónak jelent meg 300 kiadványa, és ebből 100 gyermekkönyv. Ennek mi nagyon örülünk, mert soha nem lehet elég korán elkezdeni a gyermekeknek az olvasáshoz szoktatását.”

A könyvtár munkatársai és a civil szervezetek különböző foglalkozásokat tartottak a könyvtéren.

Sokan válogattak a könyvtár leselejtezett állományából ingyenesen elvihető könyveket is.

“Művészeti jellegű könyveket keresek és szépirodalmit, de sajnos eddig még csak mesekönyvet találtam.”

A könyvhét ünnepi megnyitóján Koczka Tibor alpolgármester mondott köszöntőt.

“Az elmúlt esztendőben a szombathelyi könyvtárnak 227 ezer kölcsönzős látogatója volt, és mintegy 350 ezer könyvet kölcsönöztek, akik ide bejöttek a könyvtárba. Gondoljunk bele, hogy ez mekkora szám! Ez azt jelenti, hogy minden szombathelyi - a csecsemőtől a legidősebbig - öt könyvet kölcsönzött itt, a szombathelyi könyvtárban.”

A H+ Média és Kulturális Egyesület közönségtalálkozót szervezett Szabados Ágival, a “Nincs időm olvasni” olvasásnépszerűsítő kihívás ötletgazdájával.

A könyvhét programjában szerdán kiállítás nyílik Csatári Lajos képeiből, csütörtökön pedig bemutatják Pete Polgár Máté szombathelyi lelkész, hittanár Hármak bosszúja című regényét.