MNB
MNB - 2

Hírek

69 éve, 1945. március 4-én súlyos bombatámadás érte Szombathelyt

2014. március 04., 17:01

A város romba dőlt, több százan meghaltak. Bombatalálat érte a Székesegyházat is. A romok alól előkerült faragványokat, tárgyakat, zászlókat sokáig egy padláson őrizték. Jövőre állandó kiállítást rendeznek ezekből. Várják a szombathelyiek felajánlásait is.

69 éve, 1945. március 4-én súlyos bombatámadás érte Szombathelyt

Szombathely 2000 éves történelmének legsúlyosabb pusztítását élte át 1945. március 4-én. Az angolszász légierő gépei több hullámban támadták a várost, amely helyrehozhatatlan károkat szenvedett.  

Szendrey Zsolt
„Elég hosszan tartott, először volt egy kisriadó, utána egy nagyriadó. Akkor már a légierő Szombathelyen volt. Az a legszomorúbb az egészben, hogy nem a szombathelyi repteret bombázták, hanem a polgári lakosságot, a Kertvárost, a Szőlősi tempolomot, a Nagytemplomot.

Így emlékezett vissza egy túlélő arra a napra. A Székesegyház is találatot kapott. A templom súlyosan megrongálódott, felbecsülhetetlen értékű művészi alkotások pusztultak el.

A romok alól áldozatos munkával sok mindent megmentettek a szombathelyiek. Ezeket most az egykori vasvár-szombathelyi székeskáptalan levéltárában őrzik a Székesegyházban. Többek között ez a zászló is átvészelte a pusztítást és a következő évtizedeket.

Több ezer tárgyat, töredékeket őriznek még a dobozok. Múlt évben katalogizálták a megmaradt tárgyakat.

Rétfalvi Balázs - levéltáros
“Az itt látható töredékek nagyon nagy értéket képviselnek. A romok alól fáradságos munkával lettek megmentve. 18. századi szobrászati együttest jelent a töredékes állapota ellenére is.”

Ezekből rendeznének jövőre állandó kiállítást a bombázás 70. évfordulóján. A tárlatot  kiegészítenék más, a szombathelyieknél fellelhető tárgyakkal, emlékekkel.

Lendvai Rezső, egyházközség elnök
“Akinek van birtokában olyan anyag, emlék ami a bombázásra emlékeztet hozza be és ebbe a kiállítóterembe elhelyezhetnénk.Megadva az adományozó nevét.”

"Ebben, a Madonna-kápolna feletti a helyiségben rendeznék meg jövőre a kiállítást. Most még üres. Nemsokára kezdődik a felújítás. A háború után itt őrizték a romok alól összegyűjtött tárgyakat."

Koltay Ferenc - alapítványi elnök, Szombathelyi Székesegyházért Alapítvány
“Ezt a termet szeretnénk bemutatóteremnek, emlékszobának berendezni azokból a tárgyakból ami megmaradt. Történeti dolgokból kiállítani.”

Egy kiadvány is napvilágot lát majd. Ebben a bombatámadás túlélőinek vallomásai, visszaemlékezéseit gyűjtik össze.