Hírek

50 évvel ezelőtt indult Szombathelyen a népművelő-könyvtáros képzés

2012. szeptember 14., 17:38

Emléktáblát avattak, fát is ültettek ma az egyetem jubileumi ünnepségének résztvevői. A szakok múltjáról és jelenéről beszéltek az előadók a szakmai konferencián.

50 évvel ezelőtt indult Szombathelyen a népművelő-könyvtáros képzés

1962 őszén indult a népművelő-könyvtáros képzés az akkor még Felsőfokú Tanítóképző Intézetben. A szak létrehozásával az akkori főigazgatót, Szalay László bízták meg. Az évek során 815-en szereztek ilyen diplomát.

Dr. Katona Attila - intézetigazgató, SEK
"Ez egy új szak volt a magyar felsőoktatásban, amely lényegében a bolognai folymatig megmaradt, aztán a bolognaitól kezdve, 2006 óta ez a szak nem indult már, tehát bizonyos értelemben véget ért az oktatása."

A népművelő-képzés az idők során jelentősen átalakult.

Horváth György - elnök, Dr. Kiss Gyula Kulturális Egyesület
"Annak idején a művelődési otthonok vezetésének, szakmai irányításának a megalapozott pedagógiai módszerekkel történő ellátásához indult. Aztán -én azt gondolom- a közösségi művelődésszervezésnek lettek az itt végző kollégák a gazdái."

A 90-es évek végétől szakirányú: például mozgókép- és médiatanári, kommunkáció, vagy ifjúságsegítő képzettséget is szerezhettek a művelődésszervező szakos hallgatók. Ma az andragógia szakon oktatják a leendő közművelődési és felnőttképzési szakembereket. A könyvtáros képzés is a 90-es évektől változott jelentősebben, akkor bővült a tanszék az információtudománnyal. Korábban országos érvényű tantervek születtek itt.

Pallósiné Dr. Toldi Márta
"A professzionalizálódó könyvtáros társadalomban nagy jelentőségű volt, hogy az erről a képzőhelyről kikerültek az ország minden részére, elsősorban a Dunántúlra olyan jól képzett szakemberek, akik elméleti és gakorlati tudás birtokában kezdhették el azt a küldetést, amit azóta is gyakorolnak."

A jubileumi ünnepség végén a "Kultúra élő fáját" ültették el az egyetem Alma Mater szobránál az emlékezők.