Hírek

3D-s nyomtató labor

2017. február 28., 14:24

Kovács Győző informatikus nevét viseli az ország első 3D-s nyomtató laborja, amelyet a Németh Pál Kollégiumban avattak fel hétfőn. A labor elsősorban oktatási célokat szolgál.

3D-s nyomtató labor

Így néz ki a Szent Márton-kút kicsinyített mása 3D-ben kinyomtatva. Emellett számos más tárgyat is kinyomtattak már ezzel a speciális géppel három dimenzióban. Egy közelmúltbeli pályázaton Vas megyében egyedüliként a Németh Pál Kollégium nyert egy csaknem 800 ezer forint értékű 3D nyomtatót, amellyel gyakorlatilag bármi előállítható.

Prófusz György - nevelőtanár, Németh Pál Kollégium
"413 intézmény közül 11 intézményt tartottak érdemesnek arra, hogy elnyerjék a 3D-s nyomtatót. Kollégiumként, és erre nagyon büszkék vagyunk, az országban egyedül mi kaptuk meg ezt a készüléket."

A  szombathelyi tankerület közreműködésével 3D-s laborrá nőtte ki magát a térbeli nyomtatás lehetősége a kollégiumban. A január végére elkészült labor Kovács Győző nevét vette fel, aki sokat tett az informatikai kultúra terjesztéséért. A névadó ünnepségen a résztvevők megismerkedhettek a névadó életével és munkásságával is.

"Első mérnöki munkája látható Győzőnek és Molnár Imrének, a 15Kw-os tápegység és annak vezérlőpanelje."

A labor elsősorban oktatási céllal készült, hogy a fiatalabb generáció már az iskolában megismerkedhessen a legkorszerűbb technológiákkal.

Puskás Tivadar - polgármester
"Az ifjúság a jövő, és hogy ha az oktatásunk jó, szuperjó, akkor szuperjó lesz a jövőnk is. Ebben bízunk, és ezért különösen nagy öröm számunkra, hogy az informatikai laboratórium, ez a 3D-s labor elsőként az országban megnyílt itt, ebben a Németh Pál kollégiumban."

Az oktatás mellett a labor lehetőséget teremt arra is, hogy a kollégiumban hat éve működő virtuális múzeum eddig csak digitális formában elérhető tárgyait kézzel foghatóvá lehessen tenni.