Hírek

18 egyesület mutatkozott be szombaton az AGORA tánc világnapi rendezvényén

2024. április 29., 14:37

18 egyesület mutatkozott be szombaton az AGORA tánc világnapi rendezvényén. Mindenféle stílusban láthatott produkciót a közönség a magyar néptánctól a hip-hopon át a keleti táncokig.

18 egyesület mutatkozott be szombaton az AGORA tánc világnapi rendezvényén

Sok látogatót vonzott a tánc világnapi program a kellemes napsütésben a Csónakázó-tó szigetére. Szombathely a tánc fővárosa, közel 50 művészeti csoport működik. A tánc sport és művészet, öröm és szenvedély, ami generációkat köt össze - mondta köszöntőjében a polgármester.

Nemény András - polgármester

"A tánc az, ami igazából közösséget teremt és nem csak két ember között, de csoportok között. Ugyanakkor hiszem és látom, hogy az egész városra kihatással van. Egész más az a város, ahol sokan táncolnak."

West Dance

Hip-hop nyitotta a produkciók sorát egy kis retróval és diszkóval fűszerezve.

Farkas Alexandra - vezető, West Dance Tánciskola

"Egy nagy lehetőség, hogy minél többen megismerjenek minket, egy jó élmény erre felkészülni, mert azért vannak fellépéseink, de mégis csak a tánc világnapja, ahol együtt ünnepelhetjük ezt a nagy eseményt."

1982 óta április 29., Jean-Georges Noverre francia balettművész születésnapja a tánc világnapja. Szombathelyen 2003 óta ünnepelnek táncos programmal. Ezúttal 18 egyesület jelentkezett az AGORA felhívására, mindenféle műfajból. Közel 200 táncos vette birtokba a színpadot.

Kiss Andrea - közművelődési igazgató, AGORA

"Minden a néptánctól a hip-hopon az örömtáncon át a hastáncig mindenki itt van, és büszkék vagyunk rá, hogy nem csak egy produkcióval készülnek. Elhozzák a kicsiket és a nagyokat is, az idősebb korosztály is képviselteti magát. Itt van mindenki, akiket Szombathely más színpadjain is láthatunk."

A népek körtáncai csoport néhány éve alakult, közel 40 taggal. Hetente egyszer összejönnek, és a maguk örömére tanulnak többek közt magyar, balkáni és cigány táncokat.

Kerék Anikó - csoportvezető, A népek körtáncai csoport

"Fiatal, agilis jókedvű, életerővel rendelkező nyugdíjasok és aktívak. A tánc mindenkinek örömöt jelent, a mozgás, öröm, zene bármilyen korban is van, elválaszthatatlan az embertől."

A színpadi programok mellett szabadtéri játszóház és kézműves foglalkozások várták a családokat egészen estig.