Hírek

170 éve született Éhen Gyula, Szombathely egykori nagyformátumú polgármestere

2023. november 21., 14:00

170 éve született Éhen Gyula, Szombathely egykori nagyformátumú polgármestere, akinek a nevéhez fűződik a modern város megszületése. A kerek évforduló alkalmából megemlékezést tartottak hétfőn a politikus Alkotás utcai szobránál.

170 éve született Éhen Gyula, Szombathely egykori nagyformátumú polgármestere

A Himnusszal vette kezdetét az Éhen Gyula Baráti Kör, a Keleti Városrészért Egyesület, a Nyitra iskola és az AGORA által szervezett megemlékezés, majd Nemény András méltatta elődje érdemeit.

Nemény András - polgármester

“Nemcsak erős akaratú volt, hanem egy igazi cselekvő ember is volt, aki nagyon szerette a városát, s ha ezt így együtt összevesszük, akkor az egy nagyon jó kombináció tud lenni, Szombathely ezért is indult el ezen az úton”.

Éhen Gyula 1895-től 1902-ig volt polgármester. Oly sok fejlesztés fűződik a nevéhez, hogy második városalapítóként emlegetik. Elindította Szombathelyt a modernizáció útján.

Nemény András - polgármester

"Egy poros utakkal rendelkező, infrastruktúra nélküli várost kell elképzelnünk, hirtelen egyszerre kellett sok mindenen változtatni...a maradi gondolkodást."

1989-ben értelmiségiek alapították meg az Éhen Gyula Baráti Kört, amely a rendszerváltás körüli eseményekben is aktív szerepet vállalt. Gondolkodó polgárok munkájukkal maradandó értéket teremtettek - fogalmazott a kör elnöke.

Kozma Gábor - elnök, Éhen Gyula Baráti Kör

“Ősszel megalapítottuk az Éhen Gyula Kört, 150 fős érdeklődés mellett, negyven taggal. Elmondhatom, hogy a város értelmiségének a színe-java ott volt, figyelte és érdeklődött, hát így indult végül is ez a történet és 1989 november 20-án álltam itt ezen a helyen”.

A Nyitra utcai Általános Iskola diákjai, Szalóky Dorina és Nagy Anna Róza verset mondtak a megemlékezésen.

“Ez a föld, mely drága nekünk, ez, melyet legjobban szeretünk, ahová bármerre járunk, mindig vissza-vissza vágyunk, ez a haza”.

A megemlékezésen részt vettek Éhen Gyula leszármazottai, köztük ükunokája is. Az ünnepi beszédek és szavalatok után a jelenlévők megkoszorúzták Éhen Gyula szobrát és elhelyezték az emlékezés mécseseit.