Hírek

150 éve nyílt meg az ország első múzeuma, a Vas Megyei Régiségtár

2022. november 22., 16:10

A főszervező Vasi Múzeumbarát Egylet a püspöki palota Sala Terrena-jába hívta az érdeklődőket. Ez a terem volt tulajdonképpen a mai Savaria Múzeum őse.

150 éve nyílt meg az ország első múzeuma, a Vas Megyei Régiségtár

Júliusban volt másfél évszázada, hogy megnyílt az első, régiségeket bemutató kiállítóterem Szombathelyen. Az esemény meghatározó volt a város kulturális életében.


Tóth Kálmán - titkár, Vas Megyei Múzeumbarát Egylet
“A Vasmegyei Régiségtárra még nem emlékeztünk, a megnyitására. Lipp Vilmos tudóstanári tevékenységére, a múzeumszervezői, régészeti tevékenységére igen, és hát a Vasi Múzeumbarát Egylet feladatának tartja, hogy a nemes elődökre méltatlan utódként emlékezzünk, akik a múzeumért, illetve a múzumügyért sokat tettek Szombathelyen és Vas megyében.”

Még mindig látszanak a kincsek nyomai az egykori kiállítóteremben. A Sala Terrena a püspöki palota egyik legkülönlegesebb része, a falakon freskókkal, a padlózatban római kori emlékekkel.

Tóth Endre - régész, egyetemi tanár, Pázmány Péter Katolikus Egyetem
“A püspöki palotának a Sala Terrena terme az a hely, ahol megalakult az első múzeum, régiséggyűjtemény 150 évvel ezelőtt. Ez egy nagyon illusztris hely, mert Dorffmeister festményeivel, római istenek, római mondák vannak, ugye Szily püspök, aki Rómában tanult, hozta magával az erre való hajlandóságot.”

A püspök a város történetével is behatóan foglalkozott, kutatásait egy fiatal pedagógus, Lipp Vilmos folytatta. A Premontrei Főgimnázium egykori tanára nevéhez fűződik a Vasmegyei Régészeti Egylet megszületése is.

Mayer László - főszekesztő, Vasi Szemle
“1860-ban érkezik Szombathelyre Lipp Vilmos, elég furcsa körülmények között, ugyanis az ifjú premontreis tanár Keszthelyen olyan tüzes beszédet mondott a keszthelyi vendéglőben, hogy egyrészt egy hatalmas összeget gyűjtöttek, másrészt a csendőrség egy pert akasztott a nyakára.”

Ezért el kellett onnét távolítani a politikus régésztanárt, így került Szombathelyre, ahol lenyűgözték a régiségek. Rómer Flóris régész-polihisztor és Theodore Momsen, német ókortudós indította el az úton, amely az egylet létrejöttéhez vezetett. 1908 körül már túlzsúfolttá vált a régiségek raktára, ebben az évben költözködtek át az új múzeumba.

Kiss Gábor - régész, Savaria Múzeum
“A régiségtárról mindössze egyetlen egy felvétel maradt meg, ami valamikor a század vége felé készült, tehát a 19. század vége felé, egy Knebel-fotó, ami képeslapon is megjelent, de ezen kívül csak leírásaink vannak, egyéb képi dokumentáció erről nincs. Nekünk ez azért lényeges, mert rekonstruálni szeretnénk ezt a kiállítást.”

Ezzel folyamatában tudnák megmutatni a jelenlegi múzeumi gyűjtemény történetét. Az annak idején itt megnyílt régiségtár az ország első múzeuma volt.