Hírek

135 éves a Szombathelyi Szépítő Egyesület

2020. október 09., 15:41

A könyvtárban jubileumi kiállítás nyílt: dokumentumok, újságcikkek, tárgyi emlékek mutatják a civil szervezet sokoldalú értékteremtő és értékmegőrző tevékenységét.

 

135 éves a Szombathelyi Szépítő Egyesület

Szombathelyen a polgárok városszépítő tevékenységét már az 1830-as évektől felkarolta a Csinosságra Ügyelő Bizottság. Ennek a törekvéseit - civil kezdeményezésként - vitte tovább a szépítő egyesület, amelyet 1885-ben alapítottak. Feladatául parkok és sétálóutak létesítését, a köztisztaság feletti őrködést jelölték meg. A munka elindult, látványos eredménye volt a nagyszabású fásítás, a Városliget és a Népliget kialalkítása, az Ezredévi és a Szent István park létesítése.

Bődi Lívia - elnök, Szombathelyi Szépítő Egyesület
“1935-ben, az egyesület ötven éves jubileumára megépítették az oladi kilátót. Ez nagyon egyedülálló dolog, hiszen civil szervezet egy ekkora emlékművet még nem építtetett fel. Ez még ma is áll az oladi dombon.”

A második világháború végén a civil szervezeteket feloszlatták, ezután lelkes lokálpatrióták dolgoztak tovább a város élhetőbbé tételéért. 1968-ban hozták létre újra a szépítő egyesületet - folytatva az elődök munkáját. Emléktáblák elhelyezése, a Fő téri virágvásárok szervezése, a villamoskocsi felújítása és áthelyezése, a Potyondi mocsár tisztítása, a Szent Márton-temetőben sírok gondozása jelzi az sokrétű ténykedésüket.  

Szalainé Bodor Edit - titkár, Szombathelyi Szépítő Egyesület
“A szépítő egyesület legfontosabb tevékenysége, hogy rávilágít a városban olyan értékekre, amik érdemesek a megőrzésre, legyen ez akár egy park, egy épület, egy emléktábla, egy szobor. Vagy egy új felállítása vagy egy réginek a megőrzése.”

A jubiláló egyesületet Putz Attila, a Kulturális, Oktatási és Civil Bizottság elnöke köszöntötte.

"Értékvédő, értékmentő munkájuk elengedhetetlen, önkéntes munkájuk felbecsülhetetlen értékű"

Az önkormányzat Fogadj örökbe egy parkot felhívására a szépítő egyesület tagjai is jelentkeztek. A Szent István parkban szombaton szemetet szednek, várják a csatlakozni szándékozókat.