Hírek

Libatoll talánnyal zárult a Szent Márton-ünnep

2009. november 18., 15:31
Libatollal és tintával töltöttek ki óriás keresztrejtvényt a Szent Márton tiszteletére szervezett vetélkedőn ma a résztvevő csapatok. A "Libatoll talány" nevű játékos feladvány során a Savariában született szent életének állomásait elevenítették fel a szombathelyi általános iskolás diákok.

 

A Szombathelyi Képtár aulájában egy 6x8 méteres óriás keresztrejtvény várta a város három iskolájából érkezett gyerekeket. A kérdések Szent Márton életéhez kapcsolódtak. A diákoknak nemcsak lexikális tudásukról kellett számot adniuk, de rajzos és ügyességi feladatokat is meg kellett oldaniuk.

A játék egyik különlegessége az volt, hogy az írásbeli munkát libatollal és színes tintákkal végezték a gyerekek. Végül a Zrínyi iskola diákjai győztek a Brenner és a Reményik vegyes csapatai előtt.

Bakodi Szilvia - múzeumpedagógus, Szombathelyi Képtár
"Igen, én azt hiszem, bár a gyerekek puskázhattak a kiadványunkból, azért a kérdéseket fejből oldották meg, pozitívak a tapasztalataim mindenképpen."

Ez volt egyébként a Szent Márton hét utolsó rendezvénye. Szombathelyen idén 14. alkalommal tisztelegtek a szentéletű püspök emléke előtt. A ma véget ért rendezvénysorozaton a becslések szerint közel tízezren vettek részt.

Grünwald Stefánia - igazgató, Agora Kulturális és Turisztikai Központ
"Az az érdeklődés, ami mind az országos médiumok, mind az utazási irodák részéről jelentkezett, én úgy gondolom, ez a program már nem csak a szombathelyieket érinti, hanem az egész országot. Egyre nyilvánvalóbb, hogy Szent Márton kultusza Szombathelyen erősödik."

A Szent Márton-kultusz Szombathelyen 1996-ban egy egynapos rendezvénnyel indult. Idén 16 napon keresztül voltak különböző események, összesen 35 programon vehettek részt a szombathelyiek.