Hírek

120 ezer látogató a karneválon

2010. augusztus 23., 18:00
Nagy sikerrel, rendbontás nélkül zajlott le a 11. Savaria Történelmi Karnevál. Közép-Európa legnagyobb históriás fesztiválja az első becslések szerint 120.000 látogatót vonzott Szombathelyre. 60 vendéglátós, közel 200 kézműves, valamint 40 bor- és pálinkatermelő várta a vendégeket.
120 ezer látogató a karneválon


Bontják a pavilonokat, takarítják az utcákat, holnapra helyreáll a közlekedési rend is. A karnevált idén kegyeibe fogadta az időjárás, így mindhárom nap tömegek lepték el a belvárost. A szervezők szerint a rendfenntartók olajozott együttműködésének is köszönhető, hogy jelentősebb rendzavarás nélkül zajlott a fesztivál.

Boór Sándor - szervező, Savaria Történelmi Karnevál
"Mindenki elérhető volt számunkra, a rendőrség, a közterületfelügyelet. Mindig rá tudtak mozdulni azokra a feladatokra, amikre kértük őket. A mentők kint voltak a helyszínen."

A mentők megerősített szolgálatot tartottak. Apróbb sérüléseket láttak el, allergiásokon és ájultakon segítettek.

Dr. Puskás Tivadar - orvosigazgató, regionális mentőszervezet
"19 beteget láttunk el, ezek részben a karnevállal kapcsolatos történések voltak, részben az élet hozta úgy, hogy a karnevál helyszínén betegedtek meg."

A vám-és pénzügyőrség munkatársai összesen 300.000 forint bírságot szabtak ki vásározókra, és 350.000 forint értékben foglaltak le hamis márkajelzésű késeket.

A karnevál idén 220 programmal várta a látogatókat az országból és a határon túlról.

Szommer Ildikó - fesztiváligazgató
" Többen megjegyezték azt is, hogy talán azért volt ilyen sikeres a rendezvény, mert a városlakók is magukénak érzik ezt az eseményt."

A pénteki felvonulást televíziónk élőben közvtítette, így azok is részesei lehettek az időutazásnak, akik személyesen nem jutottak el a rendezvényre. Ismétlés: augusztus 27-én 19.25-or, augusztus 28-án 14.30-kor.