Hírek

Jól halad az evangélikus templom felújítása

2014. augusztus 13., 16:25

Az elmúlt héten három, a bombázások idején megsérült  keresztet helyeztek vissza az épületre, hamarosan pedig több dombormű is megszépül. Restaurálásuk során nagy meglepetés is érte a szakembereket.

Jól halad az evangélikus templom felújítása

A bejárati homlokzat három ajtaja feletti domborművek sokkal több szépséget rejtenek, mint azt a restaurátorok gondolták volna. Kiderült ugyanis, hogy a betlehemi jelenetet, a Krisztus keresztelését és feltámadását ábrázoló faragványok nem gipszből készültek-pusztán védelmül került rájuk ez a réteg.

Módy Péter, szobrász,restaurátor
Ezek a nagyon szépen komponált domborművek csak összefoglaló tömegükben voltak láthatók a felújítás előtt, mert annyi festékréteg került ezekre az egyébként részletgazdag, finom faragásokra, hogy már szinte élvezhetetlen volt a látvány, vagy legalábbis tudtuk, hogy sokkal izgalmasabb az eredeti felület.

A szakemberek most aprólékos munkával tisztítják meg a domborműveket s olyan eljárásokat is alkalmaznak, amelyek torzítás nélkül őrzik meg szépségüket. Időközben az épület egészének felújítása is jól halad, az állványzat egy részét már elbontották. A tervek szerint a templom előtti terület is teljesen átalakul majd.

Gregersen-Labossa György - lelkész
"A kerítés az el fog tűnni, egy találkozóhellyé válhat ez itt a kereszteződésben, a templom kinyílik, és egy levegősebb tér lesz. A közbeszereztetés most folyik, ez is el kell, hogy készüljön még az ősz folyamán."

A munkálatokat az Integrált Városfejlesztési Stratégia 50 millió forintos keretéből finanszírozzák.