Hírek

Zord időben, ám jó hangulatban rendezték az idei Orsolya-napokat Kőszegen

2014. október 28., 15:01

Szombaton ellepték az érdeklődők a kőszegi várudvart és a Fő teret. Nagy népszerűségnek örvendett a sütemény- és lekvárkészítő valamint a főzőverseny.

Zord időben, ám jó hangulatban rendezték az idei Orsolya-napokat Kőszegen

„Ide, nekem, nagyon szépen köszönjük.”

Jól csúsztak az itókák a különféle ételkülönlegességekre. 13. alkalommal rendezte meg az Írottkő Natúrparkért Egyesület és a Jurisics-vár Művelődési Központ a Natúrpark ízei Orsolya-napi vásárt. A történelmi időkben ezen a napon cseréltek gazdát a mezőgazdászok és az iparosok termékei.

Bakos György – elnök, Írottkő Natúrparkért Egyesület
„A vásárt színesíti évek óta már a Natúrpark felhívása keretében az édesipari termékek, édességek versenye. Ez lekvárban szörpben, illetve süteményekben nyilvánul meg.”

Több mint húsz fajta sütemény, sokféle lekvár versenyzett és külön kategóriában bírálták a gombából és a gyümölcsökből készült aszalt finomságokat. A Bersek-iskola szülői munkaközössége nem csak süteményekkel várta a vendégeket.

Lovásziné Kenyeri Nóra – elnök, Bersek József Általános Iskola Szülői Munkaközössége
„A szülők adták össze ezt a kis csekélységet: süteményeket, minden finomságot, lekvárt, szörpöt, és töltött káposztát főztünk a mai napon egy kis szögedi beütéssel.”

A kőszegiek hős várvédője, Jurisics Miklós tiszteletére a helyi horvát kisebbség is képviseltette magát.

Petkovics Sándor – elnök, Kőszegi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat
„Igazi horvát étekkel, tehát csevappal jöttünk ki, nagyon népszerű, mindig hosszú a sor, nem győzzük sütni, reméljük, hogy ez így is marad.”

Szűcsék először vettek részt a vásáron, méz-különlegességeiket kínálták.

Szűcs Tamás – méhész
„Nagyon sok fajta van, van vagy 30 fajta. A fűzfától a somkóróig sok különleges mézfajta található meg, amit érdemes kipróbálni és megkóstolni nagyon jó élettani hatásokkal.”

Mariann és társasága egy különleges levessel rukkolt elő.

Tóth Árpádné
„Nagyon sokan kérdezték mit főzünk, jöttek nézték is, hogy hogyan készül és vissza is tértek hozzánk, hogy meg is kóstolják, meg volt, aki repetázott. A zsűri is, ahogy elmondta, a fűszerezés nagyon tetszett nekik.”

A zsűri értékes díjakkal, emléktárgyakkal jutalmazta a sütemény és lekvárkészítő verseny, valamint a főzőverseny résztvevőit.