MNB - 2
MNB

Hírek

Zöldmunkát végeznek a szőlőkben

2020. május 20., 19:27

Ez ilyenkor az egyik legfontosabb teendő az ültetvényekben. Az intenzív növekedés időszakában megtisztítják a növények törzsét, és az úgynevezett meddő, fürtkezdeményeket nem tartalmazó hajtásokat is eltávolítják.

Zöldmunkát végeznek a szőlőkben

„Az a lényeg, most virágzás előtt, hogy olyan lombozatot alakítsunk ki, hogy a levegő átjárjon, így a betegségek nem tudnak megtelepedni és a permetlé is jobban bemegy a lomb belsejébe.”

Láng József 35 éve foglalkozik szőlőtermesztéssel, azt mondja, ekkora szárazságot még nem tapasztalt. Idén eddig összesen nem esett annyi eső, mint tavaly májusban. A szőlő egyelőre nem érzi az aszályt, mert gyökere mélyre, az idősebb tőkéké akár 6 méterre is nyúlik. A csapadékhiány egyetlen előnye, hogy nem kedvez a gombabetegségeknek. A növényvédelmi munkákat azonban már megkezdték.

Láng József - szőlősgazda
„Most úgy néz ki, időjárás függő, de kb. 2 hét múlva kezdődhet a virágzás, hiszen most már a fürtnyúlás időszaka van, addig még 2 kontaktszeres permetezés belefér. Tulajdonképpen réztartalmú szerekkel védekezünk a peronoszpóra ellen, és kéntartalmú szerekkel a lisztharmat ellen.”

Egyes országrészekben már rajzanak a szőlőmolyok, de a térségben még ettől nem kell tartani, és a rovarkártevők elleni védekezés későbbi feladat. Szép termés mutatkozik ebben a mindössze négyéves Zweigelt ültetvényben, de még korai megjósolni, hogy mennyit takaríthat be ősszel a gazda, hiszen számos tényező befolyásolja addig a növekedést.