Hírek

Zéró tolarancia az illegális hulladéklerakókkal szemben

2020. május 18., 16:56

A Parkerdő bejáratánál gyülekeztek önkormányzati képviselők, az erdészet, a közterület-felügyelet munkatársai és civilek pénteken délután. A helyszínbejáráson arról egyeztettek, milyen eszközökkel lehetne fellépni a szemetelőkkel szemben. A Parkerdőben ugyanis hatalmas méreteket ölt az illegális hulladékelhelyezés.

Zéró tolarancia az illegális hulladéklerakókkal szemben

"Ezen a részen ha bemegyünk tovább, egy garnitúra autógumi van ott, az tíz éve biztos ott van."

A térképen a gócpontokat mutatja a Tiszta Parkerdőért Facebook-csoport aktivistája. Két éve alakultak, és már 1400 követőjük van. Rendszeresen felderítik és átvizsgálják a szemétkupacokat, hátha találnak valamit, ami a szabálysértőre utal, de szerveztek már éjszakai őrszolgálatot is.

Kapy Ancsa
"Felhívni a figyelmet micsoda csodálatos erdő van itt körülöttünk, ahol csodálatos élővilág van, és figyelmezeztni az embereket arra, hogy ez nem egy szemétlerakó, és lássák, hogy itt mi folyik. Tájékoztatni az embereket arról, hogy hova, mennyiért, vagy sok helyen ingyen is le lehet rakni a hulladékot, ahelyett, hogy az erdőbe bevonszolják."

"A legfontosabb, hogy elinduljon egy közös együttműködés, összefogás, ami hosszú távon azt fogja eredményezni, hogy sokkal tisztább lesz a Parkerdő, és ezt ki fogjuk terjeszteni a város egész területére."

Megvizsgálják, hová érdemes mobil térfigyelő kamerákat telepíteni, hiszen a tettenérés a leginkább bizonyító erejű. Gyűjtőkonténereket és figyelmeztető táblákat is kihelyeznek. A hulladék elszállítása az önkormányzatnak és az erdészetnek is sok pénzébe kerül évente.

"Tapasztaljuk, hogy semmivel sem kevesebb a szemét, tehát az erdőgazdaság szenvedője ennek a dolognak."

Az Erdei iskola út az egyik gócpont, innen két hete 13 köbméter szemetet vitetett el az önkormányzat. Néhány nappal később a terület úgy nézett ki, mintha mi sem történt volna: kommunális- és műanyaghulladék, ruhák, kartondobozok mindenütt, a fák ágain nejlonzacskókat lenget a szél. Bár a FÉHE közfoglalkoztatottjai, a SZOVA munkatársai és a kiskertesek is rendszeresen szedik a szemetet, ez az állapot már tarthatatlan.

Kelemen Krisztián - önkormányzati képviselő
Zéró tolaranciát hirdet a városvezetés az illegális hulladéklerakókkal szemben, nagyon fontos a tettenérés, ebben lesznek majd segítségünkre a mobil tárfigyelő kamerák. Nagfyon fontos az, hogy a tettenéréseknek nagyobb publicitást fogunk adni, és szorgalmazni fogom, hogy a maximális büntetési tételeket kapják meg azok, akiket tetten érnek illegális hulladék lerakásában."

Az illegális hulladéklerakás szabálysértés, büntetési tétele 5000-től 150 ezer forintig terjed. Sokak szerint ennek a visszatartó ereje csekély, bűncselekménnyé kellene átminősíteni az illegális szemetelést.