Hírek

Zenével telt meg Bozsok az elmúlt napokban

2018. augusztus 09., 19:09

Balog Alexandra családja és barátai közreműködésével szervezi a fesztiváli programokat és mesterkurzusokat már öt éve. A nagyközönség pedig esténként koncerteket hallgathatott.

Zenével telt meg Bozsok az elmúlt napokban

Hatvan fiatal muzsikus érkezett Bozsokra, hogy a mesterek irányításával egy héten át mélyítse hangszeres vagy énektudását. A zongorakurzust a Junior Prima díjas Fejérvári Zoltán vezette.

Fejérvári Zoltán - zongraművész
“Szerintem egy ilyen nyári kurzus egyfajta új szellőt, új irányt ad a növendékeknek. Nem mondanám azt, hogy valamit elsajátítanak, de mindenképpen jól jön nekik egy új benyomás, egy új irány - úgyhogy ez mindenképpen frissítően hat a továbbtanulásukra.”

A tábort öt évvel ezelőtt végzős konzervatóriumi növendékek hívták életre. A program az évek során nemzetközivé bővült.

Balog Alexandra - szervező
“A legelső évben negyven magyar diák volt, meg a szervezőcsapat és a tanárok - mindenki magyar volt, és a második évben történt az, hogy jöttek külföldi hallgatók is, és ezt követően pedig - a harmadik évtől - külföldi tanárok és professzorok, művészek is ellátogatnak hozzánk.”

A bozsoki fesztivál ezúttal sem csak a résztvevő hallgatóknak kínált zenei élményt. A közönség válozatos műfajú koncerteket hallgathatott. Ránki Dezső és Klukon Edit a falu templomában játszott kétzongorás koncertet, aminek egyik darabja ősbemutató volt. Mácsai Pál és Huzella Péter Villon-estjére megtelt a kőszegi Nagy László Gyógypedagógiai Intézmény nagyterme.

Mácsai Pál - színművész
“Ezek tulajdonképpen dalszövegek voltak akkor is, tehát akkoriban nem vált még el - szájról szájra adták. Hallatlanul népszerű volt a maga idejében, mint valami rocker. Kocsmáról kocsmára ismerték és énekelték ezeket, többféle megzenésítése is volt egyes szövegeinek, de nagyon sokszor írt ő maga dallamra..”

Bősze Ádám, a Bartók Rádió és a Virtuózok című tehetségkutató műsorvezetője önálló estjén egy új műfajt mutatott be, az első zenei stand-up comedy keretében gondolatait, személyes tapasztalatait osztotta meg a közönséggel.