Hírek

Zarándokútvonalak

2011. február 16., 09:28
Vas megyei szakasza is lesz a Mariazellbe tartó zarándokútvonalnak, és Ausztria felé bővítenék a Szent Márton Kulturális Útvonalat - erről egyeztettek osztrák, magyar és szlovén szakemberek a Városházán. A jövőben közös programokkal, kiadványokkal népszerűsítenék a határmenti szakrális turizmust.
Zarándokútvonalak

Szent Márton kultusza egész Európában erős, az osztrák-magyar határmenti régióban is több szakrális hely kötődik hozzá. Ezért a Szent Márton Kulturális Útvonalat Burgenland irányába is bővítenék.

Orbán Róbert - koordinátor
"Burgenlang patrónusa Szent Márton, a kismartoni püspökség védőszentje is ő. Ezek indokolják, hogy bekerüljön Ausztria az útvonalba."

A bővítésre az osztrák szakértők is nyitottak, pályázati forrásokat keresnek hozzá - többek között erről is szó esett a mai fórumon, melynek keretében a vendégek felkeresték a Szent Márton Látogatóközpontot.
A központ a vallási turizmus fontos állomása a régióban, évente 4000 látogatót fogad. Az ehhez hasonló jó gyakorlatokat, ötleteket vennék át az osztrákok is, akik most a Mariazell-be tartó hagyományos zarándokútvonalak felújításán dolgoznak. Ez Vas megyén is keresztülhalad: az északi útvonal Celldömölk és Kőszeg érintésével Burgenland felé, a déli Celldömölk, Körmend, Vasvár és Güssing irányába fut. Már bejárták az érintett szakaszt, jövőre végeznek a kijelölésével.

Vissi András - külső szakértő, Scardobona Consulting Kft.
"A GPS adatok felvétele megtörtént, a táblák helyét meghatározták, a tulajdonosokkal kell még egyeztetni, ahová a táblák ki fognak kerülni."

2016 Szent Márton-év lesz, akkor ünnepeljük születésének 1700. évfordulóját. Ez alkalomból Európában, Magyarországon és Szombathelyen is programokkal készülnek.