Hírek

Viszontlátogatásra érkeztek Szombathelyre gyimesfelsőloki diákok

2017. február 15., 20:21

Viszontlátogatásra érkeztek Szombathelyre a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Gimnázium diákjai az elmúlt héten. A premontrei gimnázium tanárai és 10.b osztályosai tartalmas programokat állítottak össze a partneriskolájukból érkezett vendégek számára.

Viszontlátogatásra érkeztek Szombathelyre gyimesfelsőloki diákok

A Határtalanul pályázati program keretében tavaly szeptemberben jártak a premontrei gimnázium diákjai Gyimesfelsőlokon. A két iskola több mint két éve áll partneri kapcsolatban egymással. A 40 erdélyi diák és tanáraik az elmúlt héten viszonozták a látogatást.

Horváth Ágota - osztályfőnök
"Nagy szeretettel vártuk a gyimesfelsőloki gimnázium tanulóit, hiszen velük van a gimnáziumunknak partnerkapcsolata. Az elmúlt héten 7-én érkeztek Szombathelyre, és szombaton reggel utaztak vissza. Gazdag programokkal vártuk őket."

A vendégek megismerkedtek a premontrei gimnáziummal, ellátogattak a csornai apátságba, a csöngei Weöres Sándor-Károlyi Amy Emlékházba és a celldömölki katolikus kegytemplomba is. Pénteken a sárvári fürdőben kapcsolódtak ki.

Söptei Róza Lilla
"Az egyik osztálytársammal elvittük őket Kőszegre, megmutattuk a nevezetességeket, a Hősök tornyánál is jártak, megcsodáltak minden látnivalót."

A gyimesiek meglepetéssel is készültek vendéglátóik számára: betekintést engedtek kultúrájukba, bemutatták népviseletüket. Cserébe a szombathelyiek táncházba invitálták őket.

Pankaczi Hanna
"Gyimesi csángó táncokat mutattak be nekünk, ami nagyon tetszett nekünk és az iskolának egyaránt."

Molnár Blanka
"Vas megyei néptáncokat mutattunk be nekik, az elején még nem volt nagy a lelkesedés, de később, ahogy megtanulták az egyszerűbb lépéseket, ők is csatlakoztak, és nagyon jól éreztük magunkat."

A határon túli diáktársakkal való találkozás pótolhatatlan közös élményt jelentett a premontrei tanulói számára.