Hírek

Viharkárok és árvíz

2020. október 05., 15:13

Egyhavi csapadékmennyiség hullott szombaton éjjel Vas megyében. A zivatarzóna erős széllel érkezett. A tűzoltókat nyolc helyre riasztották jórészt kidőlt fák miatt, de volt, ahol szivattyúzni is kellett. Árhullám vonul végig a vasi folyókon, üzembe helyezték a lukácsházi víztározót, a Rába ma délelőtt tetőzött Körmendnél.

 

Viharkárok és árvíz

Erős szél kíséretében, hirtelen zúdult le nagy mennyiségű csapadék vasárnapra virradó éjjel a megyében. Szombathelyen több utcában szünetelt az áramszolgáltatás, (Pici videója) a sportházban zajló táncversenyt félbe kellett szakítani. A tűzoltók nyolc helyszínre vonultak.

Balogh Eszter - mb. szóvivő, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
"Többségében kidőlt fákhoz, leszakadt faágakhoz, villanyvezetékre dőlt fához riasztották az egységeket, de volt, ahol vizet kellett szivattyúzni a pincéből."

A VÉSZ applikáció minden fontos eseményről tájékoztat, érdemes letölteni - mondja a szóvivő.

"A viharok előtt is fel tudjuk hívni az emberek figyelmét a veszélyekre."

Egy új fejlesztésnek köszönhetően a rendszer már fel is olvassa a híreket.

"Eloltották a Tormásligeti tüzet."

A Zanati úti aluljáróban a víz alámosta az asztfaltot, az egyik sávot lezárták. A Magyar Közút munkatársai hétfőn már dolgoztak a helyreállításon. A vihar fennakadást okozott a vonatközlekedésben is: Ják-Balogunyom és Szombathely között fa dőlt a sínre, megrongálódott a felsővezeték, az utasokat vonatpótló buszok szállították.

50 mm körüli csapadék hullott az osztrák vízgyűjtő területeken, árhullám indult el a vasi folyókon. (1:35) A partfalon látszik, milyen magasan járt a Perint. (Básthy Béla videója) A Gyöngyös annyira megáradt, hogy vasárnap hajnalban üzembe kellett helyezni a lukácsházi tározót: a létesítmény 500 ezer m3 vizet tartott vissza.

Gaál Róbert - igazgató, Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
"Először a kisvízfolyások indultak meg, egy kisebb árhullám volt az Aranypatakon, közepesnél nagyobb a Gyöngyösön, és a Répcén is jelentősebb árhullám volt, illetve még a Pinka volt, amely komolyabb terhelést kapott."

Az áradás miatt le kellett zárni a pinkamindszenti határátkelőt. Víz alá kerültek az útmenti mezőgazdasági területek.

"Egy métert az úton apadt, de továbbra sem lehet megnyitni a határátkelőt."

A Rábán elsőfokú készültséget rendeltek el. Hétfőn délben Körmendnél a meder széle közelében hömpölygött a víz.

A Büdös-ároknál épülő zsilipnél vizet kellett szivattyúzni a munkagödörből. Nyár óta ez már a negyedik árhullám a folyón.

Hercsel Róbert - szakaszmérnök, Nyugat-dunántúli Vízügyi Igzagatóság
"Jelenleg Körmendnél a tetőzésnél tart az árhullám, másodfokot nem érte el, első fokot viszont meghaladta. Várjuk az apadást. Mekkora vízállással tetőzött a folyó? 372 cm-rel tetőzött, ezt két órája tartja a víz."

A Csörnöc-völgyében is kiöntések nehezítik a közlekedést, Döröske felé vízátfolyás miatt nem lehet haladni.

Riporter: Krizsán Zsuzsanna
"Itt a döröskei úton már folyik át a víz az úttesten, néhány órán belül le is zártják ezt a szakaszt. Völgyi elöntések várhatók még a Rába mentén. Lakott területet nem veszélyeztet a víz, mezőgazdasági területek víz alá kerülhetnek."  

A Rába alsóbb szakaszain már nem várható jelentős vízszintemelkedés. Az előrejelzések szerint a következő napokban nem kell jelentős mennyiségű esőre számítani.