Hírek

Viharkárok

2017. április 25., 12:08

A múlt heti viharos időjárás tönkretette a termést a vasi gazdák gyümölcsöseiben: alig lesz alma, meggy, eper. Az erős szél miatt bőven akadt dolguk a tűzoltóknak is - az ő munkájuk még mindig nem ért véget.

Viharkárok

"Messziről ugye az egész gyümölcsös kicsit barnásnak tűnik, nem szép élénkzöld, amilyenek a levelek, ha ez nem lett volna!"

Almát, meggyet és epret is termel Szombathely melletti földjén Janzsó László, aki összesen 14 hektáron gazdálkodik. Múlt héten azonban odalett a termés: erősen megtépázta a szél a gyümölcsöst, sőt el is fagyott minden. Az alma levelein jól látszik a szél és a mínuszok hatása, bebarnult a széle - talán a meggy bírta legjobban ezt a viharos légmozgást. A virágszirmok barnák, de ez a kisebbik baj - a nagyobbik az, ami belül van: elrothadt a gyümölcskezdemény.

"Látszik, a közepe teljesen barna, a kis magok is már teljesen megbarnultak, tehát ebből már biztosan nem lesz alma!"

A meggyben már nem bízik a szakember, az eper is odalett, tönkrementek a kinyílt virágok. Bár a kár mértékét pontosan még nem lehet meghatározni, úgy tűnik, alma is alig lesz.

Janzsó László - családi gazdálkodó, Szinesei Gyümölcsöskert
"Látható is, hogy vagy már levirágzott, vagy széltört virág van, egy hét kell körülbelül neki, hogy igazából meg lehessen látni, hogy maradt-e valami, vagy ismételten ilyen óriási, 80-90-100 százalékos kár keletkezett."

Szinte folyamatosan vonultak a katasztrófavédelem szakemeberei is: három nap alatt 66 eseményhez riasztották őket a viharban.

Egyed László - szóvivő, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
“Ezek jellemzően fakidőlések, villanyoszlop kidőlések, elektromos kábelek szakadásából fakadtak. ezek az események a mai napig is lecsengőben vannak, hiszen a kollégák még ma délelőtt is, illetve tegnap is távolítottak el faágakat különböző veszélyes helyekről.”

Vas megyében ebben az időszakban 150 hivatásos és önkéntes tűzoltó állt készenlétben összesen 42 gépjárművel.