MNB - 2
MNB

Hírek

Vetőmagokat kaptak a Reményik-iskola diákjai otthoni kertészkedéshez

2015. március 16., 16:24

Négyféle zöldség és egy virág magjait ültethetik el egy országos program keretében. A veteményesben végzett munkáról termesztési napló is készül.

Vetőmagokat kaptak a Reményik-iskola diákjai otthoni kertészkedéshez

Alsó tagozatos diákok állnak sorba a Reményik-iskola előterében a nagyszünetben, és kis vetőmagcsomagokra várnak. Az intézmény évek óta részt vesz a Vesd bele magad! programban. Ökoiskola lévén nem meglepő, hogy élnek a lehetőséggel, és otthoni kertészkedést hirdetnek a gyerekek között.

Vörös Ágnes tanító, Reményik-iskola
“Négy évvel ezelőtt a Fiatal Gazdák hirdették meg ezt az akciót, és minden iskolát felkerestek akkor. Az első 100 iskola, aki jelentkezett erre az akcióra, nekik biztosították ezt a vetőmagot. És már első évben nagyon nagy sikere volt. Nem gondoltam, mert városi iskola, nem gondoltam, hogy ilyen sokan fognak jelentkezni, 80 gyerek jelentkezett.”

A szevezők célja az, hogy a gyerekek saját tapasztalatot gyűjtsenek a gondoskodásról és a munkáról a veteményesekben. Vannak negyedikesek, akik minden évben visznek haza magokat, és már rutinosnak számítanak.

Kántor Bence, 4. osztályos tanuló, Reményik-iskola
“Minden évben nagyon nagy sikerrel jártam, és általában még szoktunk mellé venni egy pár magot. És minden évben nagyítottunk a kerten, és így már az udvar felét is elfoglalja, ami nem baj.”

A vetőmagok mellé írásos segédletet is kapnak a diákok. Ennek segítségével akár egyedül is hozzáláthatnak az ültetésnek, de vannak osztályok, amelyek együtt készítenek veteményest. A borsó, a koktélparadicsom, a retek, a paprika és az Estike gondozásáról naplót vezetnek, az eredményeket pedig egy közös weboldalra is feltöltik.