MNB - 2
MNB

Hírek

Versmondó találkozó Balogh József tiszteletére

2014. december 15., 16:38

Ma lenne 63 éves Balogh József. A 2011-ben elhunyt költő-tanárra emlékeztek a hétvégi versmondó találkozón a Weöres Sándor Színházban. 31 középiskolás vett részt a minősítő versenyen, amelynek legfőbb célja Balogh József költészetének ápolása, szellemi hagyatékának továbbadása.

Versmondó találkozó Balogh József tiszteletére

„Tárd ki szíved, ablakod … holnapot.” kis taps

Balogh József-versekkel, óvodások nyitották meg a vasárnapi versmondó találkozót, majd a Tarisznyások muzsikusai idézték meg a három éve elhunyt költő-tanár emlékét. Az együttes repertoárjában több megzenésített Balogh József-vers is szerepel.

Puskás Tivadar polgármester köszöntőjében azt mondta: Balogh József minden megnyilvánulása a szeretetről és az emberségről szólt.

„Szombathely egyik értéke volt és maradt, Balogh Józsefről, aki szolgául szegődött a jóhoz.”

Harmadik alkalommal szervezték meg a találkozót. Soha ennyien nem neveztek még, a megye minden részéből érkeztek középiskolások. A kétfordulós minősítő versenyen egy szabadon választott- és egy Balogh József-verset kellett előadni.

„S mint a fán sem nő egyforma két levél, a nagy időn se lesz hozzá hasonló.”

A választott versek szép keresztmetszetét adták Balogh József költészetének. Péter, a Kanizsai Gimnázium tanulója a költő a Fohász című költeményt adta elő.

Regős Péter – 11. osztályos tanuló, Kanizsai Dorottya Gimnázium
„Mint egy ima lenne, mintha az emberiség összes bűnéért megbocsátást kérne istentől, és adjon az embereknek összetartást.”

A hallgatóság soraiban ott volt Balogh József családja is.

Balogh Józsefné
„Mindig nagy öröm, hogy az utcán megszólítanak. Ez a verseny is azt mutatja, hogy a szellemisége, gondolatai most is él városunkban és a megyében, ahol ő megfordult.”

A találkozó szervezője a Balogh József Öröksége Alapítvány, amelynek legfőbb célja a költő életművének gondozása, emlékének ápolása.

Pölöskei-Szovák Csaba – kuratóriumi elnök, Balogh József Öröksége Alapítvány
A Reményik-iskolában elneveztek róla egy könyvtárat, egy budapesti újságíró összegyűjtötte az életművét, Nagysimonyiban, ahol tanári pályája indult, a gyerekei születtek a művelődési házat nevezték el róla.”

Balogh Józsefnek 17 önálló verseskötete jelent meg. Írt tankönyveket, dalszövegeket, tanárként a magyar nyelv szeretetét adta át a gyerekeknek. 2011. december 20-án hunyt el.