MNB
MNB - 2

Hírek

Verselés közösen

2011. szeptember 30., 20:22

Több mint 800-an szavalták el együtt ma délben a Székesegyház előtti téren Berzsenyi Dániel: A közelítő tél című versét. Tíz szombathelyi és környékbeli általános iskola vett részt az akcióban, amely Fűzfa Balázs főiskolai docens és Jordán Tamás színházigazgató ötlete alapján immár másodszor valósult meg a vasi megyeszékhelyen.

Verselés közösen

Néhány perccel dél előtt teljesen benépesült a tér. Több mint 800 diák foglalta el a Székesegyház lépcsőjét. Azért jöttek, hogy együtt szavalják el Berzsenyi Dániel: A közelítő tél című versét.

"Berzsenyit tanulunk éppen, úgyhogy pont ideálism jó ötlet, hogy kijöttünk és elmondjuk együtt."

Mészáros Nóra
"Ilyenkor mindenki együtt mondja a verset, és jobban megismerjük Berzsenyi költészetét."

"Elhatároztuk, hogy hat év alatt bejárjuk az egész országot."

Az ötletgazda Fűzfa Balázs összegyűjtötte az általa legszebbnek ítélt 12 magyar verset, konferenciasorozatot és tömeges szavalatot szervezett köréjük. A sorban a kilencedik A közelítő tél.

Fűzfa Balázs - főiskolai docens
"Nekem az a célom, hogy a fiatalokhoz közelebb vigyem a költészetet, mert számukra az irodalom elsősorban tananyag, és nem élmény."

"Hervad már ligetünk, díszei hullanak."

A versmondásban Jordán Tamás segítette a fiatalokat, három éve ő vezényelte le a sportházban Pilinszky Apokrif című költeményét is, ott ezren szavaltak együtt.

Jordán Tamás - igazgató, Weöres Sándor Színház
"Ez öröm, hogy Szombathelyen ez lehet, itt Berzsenyi kultusz van, és már olyan izgalommal várom, hogy eljöjjön, mint egy születésnapot, vagy a haverokkal egy összejövetelt."

Némi gyakorlást követően összeállt a produkció.

A vershez és a költőhöz kapcsolódva három napos konferenciasorozat kezdődött délután a Megyeházán. A következő alkalom jövő tavasszal Székesfehárváron Vörösmarty: A vén cigány című verse köré szerveződik.