MNB
MNB - 2

Hírek

Veres András megyés püspök megáldotta a II. János Pál Katolikus Szakkollégium épületét

2012. október 19., 17:44

Az egyházmegye azzal a szándékkal alapította az intézményt, hogy az egyetemisták a képzési programok, közösségi rendezvények segítségével hitükben is gazdagodjanak.

Veres András megyés püspök megáldotta a II. János Pál Katolikus Szakkollégium épületét

A Szombathelyi Egyházmegye több mint 200 millió forintból újíttatta fel 175 éves műemlék épületét. Egykor püspöki sörház, a legutóbbi időkben pedig diákszálló működött itt. A szakkollégium -az alapító szándéka szerint- értékteremtő szellemi műhely lesz a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ és a Pécsi Tudományegyetem szombathelyi képzési központ hallgatói számára.

Dr. Veres András - megyés püspök
"Amit ennek egy sajátos értékének érzek, hogy különböző szakterületekről laknak itt a diákok, akik a saját szakterületükön feltételezhetően előbb vagy utóbb tudósokká válnak, és egymás ismeretével gazdagodva egy teljesebb világkép, egy teljesebb emberkép, egy teljesebb erkölcsi rend alakul ki mindnyájunkban."

A kétszintes épület hét komfortos apartman-lakásában 44-en férnek el, egyelőre húsz egyetemista lakik itt.

"Fontosnak tartottam azt, hogy egy katolikus kollégiumban lakjak, mert hát jó a közösségi élet, jók a programok."

A szakkollégisták a lelki-hitéleti programok mellett kreditet is érő keresztény szellemiségű közismereti kurzusokon, nyelvtanfolyamokon vehetnek részt, és nagy hangsúlyt kap a tehetséggondozás. Ugyanakkor szórakoztató rendezvényeket, például táncházat vagy teadélutánt is szerveznek majd.

Dr. Németh Norbert - igazgató,  II. János Pál Katolikus Szakkollégium
"Olyan közösségi élményeik is vannak, amely azt gondolom, hogy a későbbiekben, amikor majd családalapítás, vagy akár egy munkatársi közösségben, csapatmunkában gondolkodnak, nagyon termékeny és hasznos alaptapasztalata lesz az életüknek."

A névadó, II. János Pál pápa mély hite, kitartó alázata és az emberek iránti szeretete példaértékű a fiatalok számára. A szakkollégisták pedig maguk is alakítói lesznek a jövőnek, tanítói a következő nemzedéknek, ami felelősséggel jár - hangzott el a házmegáldás ünnepségén.

Dr. Hoffmann Rózsa - oktatásért felelős államtitkár
"Azok a fiatalok, akik e kollégium falai között fognak nevelkedni és fejlődni, hiszem és bízom benne, hogy olyan példák lesznek, olyan kovászai lesznek ennek a társadalomnak, amikre igen nagy szüksége van az egész magyar népnek, az egész Magyarországnak."

A tervek szerint a felújítás második ütemében az ünnepségnek helyet adó tornatermet alakítják át, Kápolnát és előadótermet építenek belőle.