MNB - 2
MNB

Hírek

Vépen rendezték meg az idei országos mezőgazdasági tanulmányi versenyt

2019. április 10., 14:16

Öt éve már nemcsak a mezőgazdasági szakmunkásoknak, hanem az ágazat gépésztechnikusainak is szerveznek országos szakmai tanulmányi versenyt, az idei döntő Vépen volt. A legjobb kilenc diák számára a dicsőség mellett praktikus haszna is van a jó helyezésnek: ők a technikusi vizsgák alól is mentesülnek.

Vépen rendezték meg az idei országos mezőgazdasági tanulmányi versenyt

Ünnepélyes hangulatban várta a 18 döntős fiatal a szerdai eredményhirdetést. A gödöllői írásbeli, valamint a kétnapos vépi szóbeli és gyakorlati forduló után már csak az oklevelek és kupák átadása volt soron.

Majoros Ferenc - elnök, versenybizottság
“A legfontosabb vagy talán a legnehezebb része az a szántás, a gépek üzemeltetése. Aztán van egy fémmegmunkálás rész, illetve van egy traktor és munkagép kapcsolat, illetve ezeknek az ellenőrzése.”

A technikustanulókat Ágh Péter országgyűlési képviselő is köszöntötte. A házigazda idén a vépi iskola volt, ahol egyszerre készültek a verseny lebonyolítására és saját tanulóik szereplésére.

Hollósi Éva - igazgató, AM DASzK Vépi Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma
“Az, hogy a gyakorlati feltételeket maximálisan biztosítani tudjuk, a szóbeli vizsgának a feltételrendszere is maximálisan rendelkezésre álljon, ez nagyon nagy munkát jelent. Azt kell mondjam, hogy látszott az összefogás az iskola kollektívája és a diákok között.”

Az értékelő beszédekben elhangzott, hogy nagy reményekre ad okot a mezőny teljesítménye. A legtöbben olyan eredménnyel zárták a szóbeli és gyakorlati megmérettetést, amellyel egy technikusi vizsgán jelest érdemelnének. Az első kilenc helyezett ráadásul mentesül a technikusi vizsga alól. Ennek a kiskunfélegyházi győztes is örül, aki eleinte szakmunkásnak készült, de a sikeres tanulmányi eredmények után meggondolta magát.

Hunyadi Ármin - Mezőgadasági Szakképző Iskola, Jánoshalma
“A szakmunkásképzőben úgy sikerült vizsgáznom, hogy a szakma kiváló tanulója versenyen szintén első helyezést értem el. Aztán úgy éreztem, hogy itt nem állhatok meg. Elmentem érettségizni, érettségi után pedig jött a technikusképzés. Úgy éreztem, hogyha az ment, akkor ezt most mindenképp meg kell próbálni, és hát ugye egy hónappal előbb végeztem most az iskolában. Ez most nagyon fontos szempont, mert lehet menni a határba dolgozni.”

Az első három helyezett az oklevél és a kupa mellé a jövő heti Agrár Szakma Sztár budapesti záróünnepségére is meghívást kapott.