MNB - 2
MNB

Hírek

Velem díszpolgára Törőcsi Mari

2018. június 18., 13:02

A velemieknek nem mondott nemet, és megromlott egészségi állapota ellenére is részt vett az ünnepségen, amelyen a falu lakossága a település díszpolgárává fogadta Törőcsi Mari színművészt.

Velem díszpolgára Törőcsi Mari

Vastapssal fogadták a zsúfolásig megtelt művelődési házban Törőcsik Marit a velemiek.

“Nincs az a hely, ahová ebben az állapotban elmennék. Színpadra se, játszani se!”

Kizárólag a velemiek kedvéért jött el a nemzet színésze a tiszteletére rendezett ünnepségre.

“Mi nagyon izgultunk velemiek, mert tudja, hogy már nagyon régóta át akartuk adni ezt a kitüntetést Önnek, illetve nem kitüntetést, hanem felkérést, hogy legyen a mi díszpolgárunk.”

Törőcsik Mari a hosszú kórházban töltött idő után szeretett falujában lábadozik. A helyiek díszpolgári felkérését örömmel és meghatódva fogadta.

Szél Józsefné – polgármester, Velem
“Mi nem azért választottuk díszpolgárrá őt, mert híresség, hanem azért, mert tényleg szereti mindenki Velemben, ez tényleg kölcsönös. Mikor még Maár Gyulával ahányszor az utcán elmentek, mindenkivel megálltak beszélgetni. El sem tudja képzelni egy híres emberről, hogy ilyen, mint ő.”

A művésznőt velemi díszpolgársága apropóján a Vas Megyei Közgyűlés nevében Balázsy Péter jegyző köszöntötte.

Balázsy Péter – megyei jegyző
“ Ez a csokor virág azt a pozitív irigykedést fejezi ki, ha lehet így fogalmazni, amit a többi Vas megyei település érez Velemmel szemben, hiszen Velemnek van Törőcsik Marija.”

Velemben én Mari vagy maximum Marika vagyok - hangsúlyozta a kétszeres Kossuth- és Jászai-díjas művésznő. Szinte mindenkit személyes ismerőseként üdvözölt. Díszpolgári oklevelére szeretett, Soós Imrével közös fotója került. A velemi kőből velemi gesztenyefát formázó emléktárgy pedig velemi mesterek munkája.

Törőcsik Mari – nemzet színésze
„Sehova máshova, még egy előadást is lemondtam volna, több mint 60 éve játszok, de talán csak 2-szer mondtam le előadást, de ezt nem mondhattam le, mert Velemtől kapom ezt a kitüntetést.”

Törőcsik Mari férjével, Maár Gyulával 1973-ban járt először Velemben, azonnal beleszerettek a településbe. A díszpolgári ünnepségen a művésznő arról is mesélt, hogy egykor pont az előtt a ház előtt parkolt le, amely később második otthonává vált.