Hírek

Véglegesen megoldódhat a kiskertbérlők ügye

2015. január 28., 18:43

A földtörvény kiegészítésének megfelelően rekreációs övezetté nyílványítják az érintett területeket.

Véglegesen megoldódhat a kiskertbérlők ügye

Szombathelyen több mint hatszázan termesztenek zöldséget és nevelnek virágot kiskertjeikben. A tavaly nyáron bevezett új földtörvény nem nevesítette az ilyen földhasználatot, ezért sokan attól tartottak, hogy elveszítik bérleményüket. A városvezetés Hende Csaba országgyűlési képviselő támogatásával a szaktárcától kért segítséget, majd a közgyűlés év végéig meghosszabbította a 2014 szeptemberében lejáró szerződéseket. (Képek: sajtótájékoztató) Most végleg pont kerülhet az ügy végére. Puskás Tivadar polgármester már aláírta az új bérleti szerződéseket(1:35).

Puskás Tivadar - polgármester
„Mindenki a saját bérelményénél maradhat. Ennek a jogi hátterét teremtette meg részben a parlament azzal, hogy a földtörvényt módosította, részben holnap a közgyűlés azzal, hogy a területet átminősíti.”

A földforgalmi törvényt egy új bekezdéssel egészítették ki, nevezetesen a rekreációs célú földszerzés fogalmával. E szerint: ha a bérlők szociális földprogramban vesznek részt, vagyis saját célra kis mennyiségben termelnek, illetve ha hobbitevékenységet folytatnak, akkor nem vonatkoznak rájuk a földműveseket érintő előírások. Ez alapján készültek el az új szerződések, amelyek öt évre szólnak, azokat a következő hetekben vehetik át a földhasználók

Károlyi Ákos – aljegyző
„Három dokumentumot kell aláírniuk a polgármesteri hivatalban: a földhasználatra vonatkozó szerződést, egy térképi kivonatot és egy adatlapot. Ezt a fajta földhasználatot a földhivatal felé be kell jelenteni. Nagyon fontos tehát, hogy február 18-ig minden kiskerthasználó, akinek lejárt már a szerződése, keresse fel a polgármesteri hivatalt.”

A tudni- és tennivalókról a napokban levélben kapnak értesítést a kiskertbérlők. Számukra megnyugtató lehet az is, hogy a földhasználati díj nem változott.