MNB - 2
MNB

Hírek

Véghajrába ért a Savaria Történelmi Karnevál előkészítése

2019. augusztus 15., 12:49

Alig egy hét van hátra a nagyszabású rendezvényig. A szervezők utolsó tájékoztatójukon praktikus technikai információkat osztottak meg a sajtó képviselőivel, és felhívták a figyelmet néhány érdekességre a programkínálatból.

Véghajrába ért a Savaria Történelmi Karnevál előkészítése

Első ízben szentel kiemelt figyelmet a karnevál a római gasztronómiának: profik és civilek állnak a konyhapult mögé, hogy megismertessék az autentikus ókori finomságokat a fesztiválozókkal a Batthyány téren álló Guszto Színpadon.

Grünwald Stefánia - ügyvezető, Savaria Turizmus Nonprofit Kft.
"Ami nagyon-nagyon érdekes lehet, az a Savaria Legio bemutatója, akik a római katonák ételeit, egy kását és a római kenyeret fogják megsütni. Különlegességet készít Rácz Jenő, Michelin-csillagos séf, aki csigát készít, ami a római patríciusok kedvenc étele volt."

Augusztus 22-én csütörtökön 17 órakor nyílik az Iseum időszaki kiállítása Savaria Underground címmel, amely a belvárosi régészeti ásatások emlékeiből válogat.

Csapláros Andrea - kuratóriumi elnök, Savaria Történelmi Karnevál Közalapítvány
"A Kőszegi utcában nagyon sok feltárás volt, a gázvezeték fektetésénél a Széchenyi utcában, a Fő téren, a témaparkban, mind-mind meg fog jelenni, hogy néz ki, és hogyan nézhetett ki az ókorban."

Most először a sportegyesületeket is sikerült bevonni a felvonulásba, a menetben ott lesznek a Falco kosarasai, a Szombathely Crushers amerikaifutball-csapat tagjai és a Haladás VSE sportolói. Jövő héten megkezdődik a belvárosi utcák lezárása, a buszok is módosított rend szerint járnak.

Polgár Zoltán - logisztikai felelős
"A lezárások augusztus 20-án reggel 8 órától kezdődnek, a Rákóczi utca két körforgalma közötti szakaszt zárjuk az építkezések megkezdése miatt. Majd este 21 órától zárjuk a belváros utcáit."

A rendőrség egyenruhás és civil járőrei a nap 24 órájában, megerősített szolgáltatot látnak el a rendezvény ideje alatt. (2018.aug.27. Híradó - karneváli összefoglaló, tömeg, emberek) A mentők és a Vöröskereszt elsősegélynyújtó pontokat alakít ki, a felvonuláson mozgó mentőegységek lesznek jelen. A korábbi években 30-40 főt kellett ellátni, jellemzően rosszullétek miatt.

Köcse Tamás - vezető mentőtiszt, OMSZ
"Városházánál, témaparknál egy-egy kiemelt mentőegység tartózkodik a megfelelő időben, valamint a témaparkban fektetősátor, éjszaka a különösen veszélyes helyszínnek számító Borok Utcáját erősítjük meg."

A menekülési útvonalat jelző táblákat ezúttal beszámozzák, ha segítséget kell hívni, ezeket érdemes a diszpécserrel közölni, így könnyebb azonosítani a helyszínt. A várható időjárásról félóránként kapnak tájékoztatást a szervezők.

Lakatár Gábor - kirendeltségvezető, Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség
"Az egyetlen veszélyes veszélyforrás az időjárás, a vihar, a LED-falakat és a kihangosító berendezéseket emelném ki."

Németországból, Georgiából, Ausztriából, Romániából, Portugáliából és Izraelből is érkezik testvérvárosi küldöttség a karneválra, itt lesz az ír nagykövetség attasséja és a lengyel nagykövet - tájékozatott Puskás Tivadar polgármester. (2018.aug.27. Híradó - karneváli összefoglaló, vegyesen képek a helyszínekről) A rendezvényt élénk sajtóérdeklődés kíséri: újságírói csapat jön a Fülöp-szigetekről, pénteken egész nap forgat a Magyar Televízió, szombaton pedig élőben tudósít a Kossuth Rádió karneválról.