Hírek

Vaskori népek nyomában

2017. június 23., 17:05

Kovácsolás, esztergályozás, szövés, fonás - ez csak néhány a régésztábor programjai közül a Skanzenban.  A jubileumi, 15. alkalommal megszervezett táborban a vaskorban tehettek időutazást a gyerekek a Savaria Múzeumnak és a Múzeumbarát Egyletnek köszönhetően.

Vaskori népek nyomában

“Esztergályoztunk. Egy díszítő hengert, amibe csíkokat készítettünk, hát ez teljesen kezdő embernek egy próbamunka volt.”

Tucatnyi vaskori kézműves foglalkozásba kóstolhattak bele az idei régésztábor résztvevői. Németh Gyula esztergályos mester a kézzel hajtott géppel tanította meg bánni a gyerekeket. Emellett  megtanulhatták a szövést, és a fonást, sőt még a kerámiakészítést is.

Kaposi Dóra
“Itt látható, hogy éppen ökörszarvakat, ilyeneket kell csinálni (lapon mutatja), ami majd egy edénynek lesz a díszítőeleme. Ami elkészült, itt van most nálam.”

A táborozók Vaskeresztesen megnézték a vaskori halomsírokat, az ott látott bikafejek másolatát már a Skanzenben készítették el.

Tóth Kálmán - múzeumpedagógus, Savaria Múzeum
“Itt a környékünkön éppen vassal kapcsolatos munkálatok zajlanak. Jobboldalt már készen vannak a kohók, egy olvasztási kísérlet után vagyunk, illetve boksanyitás, ezek sajnos nem sikerültek, most megpróbáljuk újra.”

A csaknem harminc általános iskolás diák élvezettel figyelte a szakemberek tevékenységét, a hagyományos módszereket.

Így készült például a szeg egykor. A táborozók a szakemberekkel közösen a kohót is maguk építették. A tábor zárónapján a korabeli módszerekről, a vaskor tudnivalóiról tartanak konferenciát.