Hírek

Vasi táncosok a Fölszállott a pávában

2019. november 08., 14:22

A csütörtöki és pénteki budapesti próbák és felvételek után 8-án este már a Duna TV Fölszállott a páva című élő műsorában szerepelnek a Vasi Kislegényczéh táncosai. A Reményik-iskola csoportja egy virtuóz széki férfitánccal szeretné meggyőzni az elődöntő zsűrijét, hogy ott a helyük a folytatásban is. Mi még az utolsó itthoni próbájukon találkoztunk velük.

Vasi táncosok a Fölszállott a pávában

"Akkor koppanjon el, amikor kell és véletlenül se legyen benne pontatlanság!"

Instrukciók az utolsó itthoni próbán. A Reményik-iskola néptáncosaiból alakult Vasi Kislegényczéh 12 tagja a Duna Tv Föszállott a páva című adásába készül. A péntek esti elődöntőben széki tánccal, sűrű és ritka tempóval szeretnék elkápráztatni a zsűrit és a közönséget.  

Molnár Péter néptáncpedagógus
Ez a tánc arról nevezetes egyébként, hogy legényes tánc, egy igen virtuóz típusa a férfitáncoknak, Kárpát-medence-szerte az erdélyi legényes táncok nagyon nehéz, rátermettséget, ügyességet, jó kiállást igénylő táncnak számítanak 00:34

Az iskola legügyesebb táncosai ezek a 8-14 éves gyerekek, akik más erdélyi táncokat is ismernek - a kifinomult mozgást és erőteljes mozdulatokat, eleganciát és dinamizmust egyszerre kívánó székivel pedig tavaly óta ismerkednek.

Bődi Áron
Ugye Erdélyben, ott Palatkán vagy Füzesen hasonlóan néznek ki ugyanígy a legényes táncok, de szerintem a legszebb az még mindig a széki. 06:53

A gyerekeknek nem lesz teljesen új a sok kamera és a tévés színpad: szeptemberben a Duna TV székházában volt a válogató, onnan jutottak az élő műsorba.

Völgyi András
Azt mondták, hogy dobbantsunk nagyokat, a karunk maradjon a levegőban és hogy mosolyogjunk persze. 05:41

Németh Barnabás Tamás
Mondták nekünk, hogy ne izguljunk, hanem csak magunkat adjuk és tegyünk bele mindent. 08:56

Márton-köszöntővel kezdődik majd a produkció. Nemcsak azért, mert a szent szülővárosát képviselik, hanem azért is, mert Széken, ahol nemrég ők is megfordultak már, nagyon sok Márton nevű ember él - őket is köszöntik nevük napja közeledtével. Kísérőik is székiek: Filep Márton és bandája húzza majd a talpalávalót.

Felkészítőjük a zsibongóból követheti a gyerekek produkcióját, mi pedig a képernyők előtt szurkolhatunk a továbbjutásukért a pénteken este fél 8-kor kezdődő műsorban a Duna TV csatornáján.